matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny i arytmetyczny
mat:
Ciąg (9,x,19) jest arytm a ciąg (x,42,y,z) geo. Oblicz x, y, z.−− ARYT: (19−x) = (x−9), −x−x =
y
42
−9−19, −2x = −28/ :−2, x=14. GEO: (14,42,y)
=
, 14y= 42*42, 14y= 1764 /:14,
42
14
z
126
y=126, (42,126,z)
=
, 42z= 126*126 /:42, z=378.
126
42
20 sie 17:38
picia:
no i
20 sie 17:46
___std__call___:
Głowę dam, że to jest zadanie z tegorocznej matury podstawowej więc sugerowanych modeli rozwiązań w internecie masz wiele.
20 sie 18:11
picia:
racja!
https://matematykaszkolna.pl/strona/3389.html
20 sie 18:14