przekrztałcenia algebraiczne - proste zadania(zależy dla kogo.. :D )
początkującyMatematyk: Moje pytanka będę na pewno stosunkowo proste,
podam jakieś przykładowe, liczę na pomoc, i z góry dziękuję za każdą sensowną odpowiedź

3 −2 −3 − (4+4√2) = ?
− ile to będzie ? Nie wiem do końca jak mam sobie poradzić z mnożeniem tego pierwiastka
( taki wynik mi wyszedł w zadaniu i nie wiem jak go zaatakować.)
to wynik który wyszedł mi z tego zadania ( którego tak naprawdę też nie potrafię wykonać i
myślę że ten wynik wyżej jest błędny ) ( co nie zmienia faktu że i tak nie jestem w stanie go
policzyć )
oblicz: (2x−1)
2 − (2x−1)(1+2x) − (2x+1)
2 dla x=
√2
20 sie 17:35
konrad: z pierwiastkiem nic nie robisz, zostawiasz jak jest czyli 4√2
20 sie 17:37
konrad: ale jest gdzieś błąd bo zamiast 4√2 powinno być 8√2
20 sie 17:38
konrad: zresztą nie tylko z pierwiastkiem jest źle
ogólnie powinno wyjść −7−8√2
20 sie 17:38
picia:
korzystales ze wzorow skroconego mnozenia?
3 −2 −3 − (4+4√2) = ? nic tu nie mnozysz
20 sie 17:39
picia:
no to ja juz nie licze
20 sie 17:40
picia:
do początkującyMatematyk przekształcenia
20 sie 17:42
początkującyMatematyk: (2x−1)
2 − (2x−1)(1+2x) − (2x+1)
2 = (2x
2−2*2x *1+1
2)−(2x
2−1
2)−(2x
2+2*2x*1+1
2)= hmmm i co
dalej ? ( nie wiem czy wystarczająco przejrzyście to piszę

Czy tak będzie dalej, jeśli w ogóle dobrze to robię ?
czy zamiast teraz podstawiać, powinienem ( i czy tak jest dobrze ) 2x
2−2*2x*1
2 = 1 ?
tym tokiem myślenia ciąg dalszy zadania wyglądałby tak... ...= 1−(2x
2−1)−(2x
2+2*2x*1+1
2) i
mam zacząć podstawiać
√2 pod każdy x ?
20 sie 17:56
początkującyMatematyk: aaaaaa źle napisałem ( tam gdzie = 1 jest i znak zapytania powinno być
2x2−2*2x+12 = 1 . tak to jest ok ?
20 sie 17:59
konrad: a skąd to = 1

(2x−1)
2−(2x−1)(1+2x)−(2x+1)
2=
4x
2−4x+1−(4x
2−1)−(4x
2+4x+1)=
i rób dalej
20 sie 18:04
picia:
nie wiem czy o to Ci chodzi:
(2x−1)
2=
4x2−4x+1
wciskaj Enter
20 sie 18:06
początkującyMatematyk: Dopiero zauważyłem skąd co wziąłeś

Więc...
(2x−1)
2−(2x−1)(1+2x)−(2x+1)
2=
4x
2−4x+1−(4x
2−1)−(4x
2+4x+1)= ( podstawiamy pod x ? )
8−4
√2+1−7−9+4
√2 
nie wiem czy dobrze robię, i co dalej z tym ( przypomnę że x =
√2 )
Bo nie wiem co z pierwiastkami robić zupełnie.
20 sie 18:32
konrad: jak już się wziąłeś za upraszczanie to uprość to do końca i dopiero wtedy podstaw
20 sie 18:34
początkującyMatematyk: Chodzi Ci o nawiasy ? bo nie wiem jak mogę bardziej uprościć..
4x2−4x+1−(4x2−1)−(4x2+4x+1)=
4x2−4x+1−4x2+1−4x2−4x−1=
−4x+1+1−4x2−4x−1=
−8x+1−4x2=
Sam już nie wiem czy dobrze, i jak mam się teraz obchodzić z tymi pierwiastkami ?
= −8√2+1−8= − 8√2 −7
20 sie 18:58
konrad: tak o nawiasy
teraz jest git
20 sie 19:01
początkującyMatematyk: Czy to już jest koniec absolutny zadania ?
jeśli tak to dziękuję Ci bardzo

Bardzo mi pomogłeś ( picia, też dziękuję

)
20 sie 19:07
konrad: tak, koniec
20 sie 19:09