Ciąg geom..
Gr: Oblicz szósty wyraz ciągu geometrycznego.
a5 = 1
a6 = ?
a7 = 17
Jak wyliczyć iloraz, skoro nie mam podanego nawet a1 ? Wysiadam.
20 sie 15:54
konrad:
(an)2=an−1*an+1
20 sie 15:57
picia:
niepotrzebny Ci iloraz...
(a6)2=a5*a7
20 sie 15:58
Gr: Ma wyjść:
a6 = 4
a6 = − 4
a6 = 4 lub −4
a6 = −8
Wychodzi mi √17.
20 sie 16:05
tomek: Dobrze ci wychodzi. Może jest błąd w treści?
20 sie 16:08
Gr: Aha, to ja jestem ślepy. a7 nie jest równe 17, a 16. ; . ; "
20 sie 16:11
tomek: To wtedy wyjdzie −4 lub 4
20 sie 16:12
picia:
cztery wyniki

z Twoich danych wychodzi
√17, −
√17
jesli a
7 byloby 16
to wtedy a
6= 4, a
6= −4
20 sie 16:12
Gr: W sensie
a) ...=4
b) ...= −4
itd
No i tak mi wyszło. Ok, dzięki. Niestety w podręcznikach szkolnych nie raczyli napisać jak
obliczyć iloraz...w sumie po co. ;>
20 sie 16:14
20 sie 16:16