Jako ze raz udalo mi sie pomoc prosze o pomoc w innym zadaniu z ktorym mam probl
ock:

Dany jest trójkąt prostokątny. Oblicz długość wysokości opuszczonej z wierzchołka kąta
prostego, jeżeli przeciwprostokątna ma długość 25 cm, a jedna z przyprostokątnych ma długość 7
cm.
a=x
b=7
c=25
z pitagorasa licze i mam a=24
ale jak mam obliczyc ta wysokosc xD ?
ta wysokosc podzieli mi bok 25 na pol ?
20 sie 15:25
asdf: w tablicach jest fajny wzór
20 sie 15:30
ock: mianowicie jaki ?
20 sie 15:32
King: wysokość − h
h2 + (12,5)2 = 242
20 sie 15:33
King: sory zle rysunek mnie zmylił nie spojrzalam na dlugosc s=drugiej przyprostokatnej
20 sie 15:34
Eta:
@
King
To nie jest poprawne rozwiązanie !
20 sie 15:35
ock: eta ok zadanie rozwiązane ale mógłbym poprosić o krotki opis jak do tego doszlas/es ?
20 sie 15:38
tomek: Eto, wydaje mi się, że coś jest nie tak z tą proporcją
20 sie 15:47
tomek: Nie można w ten sposób? Ze wzoru na pole trójkąta.
P=a*h/2 czyli a= 24, h= 7
Wychodzi 84. I teraz obracamy ten trójkąt tak, że jego podstawa czyli a=25. Znając jego pole
przekształcamy powyższy wzór na h.
Czyli h=2P/a i wychodzi 6,72.
20 sie 15:49
Eta:
Ech

słuszna uwaga
tomek (źle napisałam proporcję ( sory 33
oC w cieniu robi
swoje

Zaraz te głupoty wykasuję
20 sie 15:56
Eta:
| | h*25 | |
i P= |
| zatem jak napisał tomek |
| | 2 | |
20 sie 15:59
tomek: Do samego końca też nie byłem pewien które z nas dobrze pisze hehe
20 sie 16:00
Eta:
Dzięki za poprawkę

Teraz idę na zimny napój
20 sie 16:04
Eta:
A jeżeli już "proporcja" to powinna być taka:
20 sie 16:12
tomek:
20 sie 16:12
asdf:

taki tam wzorek z tablic (strona 8)
20 sie 16:24
ock: asdf korzystajac z twojego wzoru (fajnie ze podales strone latwiej bylo mi to znalezc i
ogarnac) to
zadanie jest banalne wystarczy obliczyc z pitagorasa 3 bok i
podstawic pod ten wzor i zadanie zrobione. Dzieki za kazde z możliwych rozwiazan
20 sie 16:56
Eta:
Ten wzorek ( nie musimy go pamiętać
| | ab | | c*w | | ab | |
|
| = |
| ⇒ ab= cw⇒ w= |
| |
| | 2 | | 2 | | c | |
20 sie 16:59