Obraz i przeciwobraz funkcji
Ada: Jak znaleźć obraz i przeciwobraz funkcji? Czy mógłby ktoś na jakimś przykładzie mi to
wytłumaczyć? Bardzo proszę o pomoc...
20 sie 15:14
b.: powiedzmy, że f:X −> Y
obrazem zbioru A⊂X przez f jest zbiór f(A) = { y: y=f(x) dla pewnego x∊A}
przeciwobrazem zbioru B⊂Y przez f jest zbiór f−1(B) = { x: f(x)∊B}
np. niech f: R −> R bedzie dana wzorem f(x) = sin(x)
wypisuję kilka obrazów:
f(R) = [−1, 1]
f((0,∞) = [−1,1]
f((0,π)) = (0, 1]
f({π}) = {0}
i kilka przeciwobrazów:
f−1([2,3]) = ∅
f−1([−1,1]) = R
f−1([0,1]) = ... ∪ [−2π, −π] ∪ [0,π] ∪ [2π, 3π] ∪ ... = Un= −∞∞ [2nπ, (2n+1)π]
20 sie 15:49
Ada: dziękuję
21 sie 11:30
Mateusz: no! nareszcie ktoś to przejrzyście wytłumaczył. Dzięki man
8 wrz 15:05
das:
4 lis 12:36