Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
Paweł:
Witam.
Miałbym prośbę mógłby mi ktoś pokazać jak powinno wyglądać rozwiązanie takiego równania.
||2−x|−1|+4=3−x
Z góry dziękuję
20 sie 15:13
Ada: I2−xI−1=−1−x lub |2−x|−1=1+x
|2−x|=−x lub |2−x|=2+x
1) 2−x=−x lub 2−x=x
w pierwszym mamy sprzeczność a w drugim przypadku x=1
2)2−x=2+x lub 2−x=−2−x
tutaj z kolei wychodzi x=0 a w drugim sprzeczność
czyli x∊{0,1}
chyba tak to powinno się zrobić
ja to zrobiłam na podstawie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1106.html
20 sie 15:25
konrad: brak rozwiązań
20 sie 15:34
Saizou : Ada jeśli chcesz tak zrobić to przy założeniu, że x≥3
20 sie 15:53
Mila: ||2−x|−1|+4=3−x⇔
||2−x|−1|=−1−x
równanie może mieć rozwiązanie dla −1−x≥0
−1≥x⇔
x≤−1 dziedzina równania
Badam, kiedy 2−x≥0 i x≤−1
2≥x i x≤−1⇔x≤−1 wówczas 2−x jest dodatnie
|2−x−1|=−1−x
|1−x|=−1−x
kiedy 1−x≥0?
1≥x czyli w dziedzinie jest dodatnie( mogę opuścić znak||
1−x=−1−x
1=−1 sprzeczność, to równanie nie ma rozwiązań.
20 sie 23:08
pigor: ... lub np. tak :
||2−x|−1|+4=3−x i 3−x>0 ⇔ ||2−x|−1|= −1−x i x<3 i −1−x<0 ⇔
⇔ (|2−x|−1= 1+x i 1+x≥0 i −1<x<3)
lub (|2−x|−1= −1−x i −1−x≥0 i −1<x<3) ⇔
⇔ (|2−x|= 2+x i −1<x<3 )
lub (|2−x|= −x i x∊∅) ⇔
⇔ (2−x= −2−x i −1<x<3) lub (2−x=2+x i −1<x<3) ⇔ x∊∅ lub 2x=0 ⇔ x=0,
ale x=0 nie spełnia danego równania, a to oznacza, że jest ono sprzeczne , co
możesz zobaczyć np. na rozwiązaniu graficznym danego równania. ...
21 sie 00:02
Mila: Właśnie, graficzne rozwiązanie pięknie obrazuje sytuację.
21 sie 00:06