nie mam zielonego pojęcia jak się zabrać za to zadanie mógłby ktoś wyjaśnić
ock: Ratownik mający stumetrową linę chce przy brzegu plaży wytyczyć dla dzieci kąpielisko w
kształcie prostokąta (otwartego od strony brzegu jeziora) o możliwie największym obszarze.
Jakie wymiary powinno mieć to kąpielisko?
20 sie 14:53
b.: zacznij od rysunku tego prostokata i oznaczenia dlugosci jednego z bokow przez x
znajdz dlugosc drugiego boku i oblicz pole prostokata
20 sie 14:54
tom:

2x + y = 100
y = 100 − 2x
P = xy = x(100 − 2x) = −2x
2 + 100x
Wyznacz wierzchołek paraboli P = −2x
2 + 100x
Jak widać parabola jest skierowana ramionami w dół
20 sie 14:58
ock: przykro mi ale nie zbyt ta podowiedz mi pomogla 2x+2y=100 ale co dalej ?
20 sie 14:58
ock: zle myslalem od poczatku nad tym zadaniem i to jest fakt. tom pomogłeś i tak juz ale nadal nie
rozumiem jak zrobic to zadanie co mi da parabola jak mam obliczyc wymiary tego prostokąta.
nie jestem w stanie pojąc jak to zrobić dlatego bardzo ladnie prosze o rozwiazanie calego
zadania z wyjasnieniem
20 sie 15:06
tom:
Kiedy pole tego prostokąta jest największe? Wtedy, gdy parabola P = −2x
2 + 100x
osiąga maksimum, a ta własnie osiąga, bo jej ramiona są skierowane w dół.
| | −b | |
Gdzie jest to maksimum? Jest dla xw = |
| |
| | 2a | |
20 sie 15:09
ock: wyszlo by xw= 25 a wiec x=25 a y=50 tak ?
trudno ogarnąć to zadanie.. niby nie bylo trudne ale za cholere nie wiedziałem jak sie zabrać
do tego... jakies sugestie ktore moga mi sie przydac na przyszlosc ?
20 sie 15:18
ock: a i jeszcze jedno pytanie Δ nie byla mi potrzebna w tym zadaniu ani yw ? Δ wychodzila bardzo
duza i to byl jeden z powodow dla ktorego mi nic nie pasowalo
20 sie 15:20
b.: > Δ wychodzila bardzo duza i to byl jeden z powodow dla ktorego mi nic nie pasowalo
nie sugeruj sie tym, jaka wychodzi Δ albo jak brzydkie są pierwiastki −− nie zawsze wyniki czy
rachunku muszą być proste...
(nawiasem mówiąc, strasznie mnie denerwuje, że autorzy zadań dobierają tendencyjnie dane, tak
żeby się łatwo liczyło −− potem niektórym się wydaje, że jak delta wychodzi duża lub nie jest
kwadratem liczby całkowitej, to musi być gdzies błąd...)
20 sie 15:42