rozwiąż równanie
Anti: witam mam maly problem bo nie wiem jak to rozwiazac
3x3 − 6x2 − 6x + 12=0
3x2 (x−2)−6(x−2)=0
( 3x2 −6)(x−2)=0 ........ i co dalej
20 sie 14:43
picia:
a2−b2=(a−b)(a+b)
20 sie 14:45
Amaz:
(3x2−6)(x−2) = 0
3(x2−2)(x−2) = 0
3(x−√2)(x+√2)(x−2) = 0
x = 2 lub x = √2 lub x = −√2
20 sie 14:46
Saizou : skorzystaj z zerowania się iloczynu
0=a*b ⇔a=0 lub b=0
20 sie 14:46
Anti: tak ? 3(x2−2)(x−2)=0
20 sie 14:47
tom:
3(x2 − 3)(x − 2) = 0
((x − √3)(x + √3) = 0 lub x − 2 = 0
20 sie 14:47
Anti: thx
20 sie 14:47
tom:
kto chce, niech szuka blędu
20 sie 14:48
Anti: trudne to bylo czy latwe? tak dla kogos z poprawka?
20 sie 14:50
Saizou : ( 3x2 −6)(x−2)=0
3x2−6=0 lub x−2=0
3x2=6 lub x=2
x2=2 i korzystam tutaj z wzoru √a2=lal
lxl=√2
x=√2 lub x=−√2 lub x=2
20 sie 14:55
asdf: 3*3 = 6?
20 sie 15:21
asdf: @Anti
Do czego się uczysz? Maturki czy roku szkolnego?
20 sie 15:24