oblicz:
płotka: x2−8<0
Jak to obliczyc? wydaje sie proste ale nie potrafieee
20 sie 14:20
picia:
rozloz ze wzoru:
a2−b2=(a−b)(a+b)
20 sie 14:24
płotka: ale jak tą 8 rozlozyc?
20 sie 14:37
płotka: czy mozna zrobic tak? (x−2)(x+2)+4<0−4?
20 sie 14:39
Miraclepl: może tak ? (x−2)(x+2)−4
20 sie 14:39
maly: √8 = 2√2
20 sie 14:40
picia:
nie.
√8=2√2
20 sie 14:40
picia:
chodzi o to by miec iloczyn ! i od razu moc wyznaczyc msc zerowe.
20 sie 14:41
tom:
a − b = (√a − √b)(√a + √b)
np. a2 − 7 = (a − √7)(a + √7)
20 sie 14:50
Mila:

x
2−8<0⇔
(x−
√8)*(x+
√8)<0⇔
(x−2
√2)(x+2
√2)<0
x
1=−2
√2 lub x
2=2
√2
x∊(−2
√2;2
√2)
20 sie 22:47
pigor: ... lub np. tak :
x2−8<0 ⇔ x
2<4*2 ⇔ |x|<2
√2 ⇔ −2
√2<x<2
√2 ⇔
x∊(−2√2; 2√2) . ...
21 sie 00:10
Eta:
Ciekawe , co na to powie
G... ?
21 sie 00:23