trygonometria
maly: Dla kątów ostrych α i β pewnego trójkąta prostokątnego zachodzi równość sinα * sinβ = 0,48.
Oblicz wartość wyrażenia:
cosα + cosβ
20 sie 13:33
Bogdan:
Najpierw zauważamy, że β = 90o − α ⇒ cosβ = cos(90o − α) = sinα
Mamy więc: cosα + cosβ = cosα + sinα
Wykonaj teraz działanie: (cosα + sinα)2 = ....
20 sie 13:40
maly: no wyjdzie 1 + 2cosαsinα
20 sie 13:44
maly: i tak samo cosα = sinβ tyle ze wtedy wychodzi wynik 1,96 a ma wyjsc 1,4
20 sie 13:46
Bogdan:
Jeśli jesteś pewien swoich obliczeń, to trzymaj się ich i nie patrz, ile ma wyjść.
20 sie 13:50
maly: nie do konca mnie to przekonuje ale niech zostanie

dzieki wielkie
20 sie 13:53
+-: (cosα + sinα)2 =1,96=1,42
W odp. bywają błędy,ale wtedy dobrze jest spradzić Kalkulator tablice....
20 sie 15:40