ciągi
zosia: Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane.
a) a5=8 a12=29
b) a1+a5=7 a3+a8=11
c)a6−a4=1 a5+a13=6
pomoze ktos?
20 sie 13:21
Bogdan:
podaj wzór dla an i potem zastosuj go w zadaniu
20 sie 13:23
zosia: trzeba zrobic układ rownan?
20 sie 13:27
Bogdan:
tak
20 sie 13:31
Bogdan:
chociaż w a) można z układem równań, a także bez układu równań.
a
n = 8 + 3(n − 5) ⇒ a
n = 3n − 7
Korzystam tu z wzoru: a
n = a
k + r*(n − k)
20 sie 13:36
Gustlik: a5=8 a12=29
a12−a5=7r
29−8=7r
21=7r /:7
r=3
a1=a5−4r=8−4*3=8−12=−4
an=a1+(n−1)r=−4+(n−1)*3=−4+3n−3=3n−7
Odp: an=3n−7
21 sie 01:08
Gustlik: ad b
a
1+a
5=7 /:2
a
3=3,5
a
8=a
3+5r=3,5+5r
a
3+a
8=11
3,5+3,5+5r=11
7+5r=11
5r=11−7
5r=4 /:5
r=0,8
a
n=a
k+(n−k)*r (wzór
Bogdana opisany powyżej)
a
n=a
3+(n−3)*r=3,5+(n−3)*0,8=3,5+0,8n−2,4=0,8n+1,1
Odp: a
n=0,8n+1,1
21 sie 01:15
Gustlik: ad c)
a
6−a
4=1
a
6−a
4=2r
2r=1
r=0,5
a
5+a
13=6 /:2
a
9=3
a
n=a
k+(n−k)*r (i znów ze wzoru
Bogdana)
a
n=a
9+(n−9)*r=3+(n−9)*0,5=3+0,5n−4,5=0,5n−1,5
Odp: a
n=0,5n−1,5
21 sie 01:19