f.wykładnicza
ja: | | ⎧ | x gdy x≥0 | |
| Dla jakich wartości parametru m∊R równanie (m−3)4 | ⎨ | | −2m+1=0 ma dwa
|
| | ⎩ | −x gdy x<0 | |
różne rozwiązania

po 4 jest do potegi wartosci bezwzglednej z x
20 sie 11:40
Bogdan:
Czy taki jest zapis równania?
(m − 3)*4|x| + 2m + 1 = 0
20 sie 11:46
Bogdan:
jeszcze raz, bo wstawiłem znak plus przed 2m, zamiast minus:
(m − 3)*4|x| − 2m + 1 = 0
20 sie 11:52
pp: tak taki jest zapis
20 sie 12:13
Bogdan:
Wobec tego mamy dwa wykresy:
y = 4
|x| to zmodyfikowany wykres funkcji wykładniczej
i
| | 2m − 1 | |
y = |
| to linia prosta równoległa do osi odciętych. |
| | m − 3 | |
Naszkicuj pierwszy wykres i kilka linii prostych przecinających ten pierwszy wykres w dwóch
punktach
20 sie 12:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 2m−1 | |
Bogdan −−− y= |
| nie jest prostą i to jeszcze równoległą do osi ... w końcu: |
| | m−3 | |
20 sie 12:40
Bogdan:
Przemyśl
Arturze swoją wypowiedź.
| | 2m − 1 | |
Wykres y = |
| jest prostą będącą wykresem funkcji stałej z parametrem m, |
| | m − 3 | |
m jest parametrem!
20 sie 12:50
Bogdan:

To od początku.
| | 2m − 1 | |
(m − 3)*4|x| − 2m + 1 = 0 ⇒ 4|x| = |
| |
| | m − 3 | |
y = 4
|x| (wykres
b)
| | 2m − 1 | |
y = |
| (wykres a) |
| | m − 3 | |
Widzimy, że linia
a przecina linię
b w dwóch punktach wtedy, gdy linia
a jest
| | 2m − 1 | |
nad linią y = 1, stąd zachodzi |
| > 1 i m ≠ 3 |
| | m − 3 | |
Trzeba rozwiązać ostatnia nierówność.
20 sie 13:22
Bogdan:
Arturze − czy zgadzasz się ze mną? (przepraszam za skrócenie twojego nicku)
20 sie 13:51