Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y
zadanie..: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=f(x) i
przechodzi przez
punkt P.
a)f(x)= − 23 x+8 P=( 1 ; 1/3 )
b)f(x)=( √3−1)x−7 P=(√3;−√3)
c)f(x)= 2(5−\sqrt{3})x+8 P=(1;10)
20 sie 02:30
Aga1.: y=a
1x+b −−wzór szukanej funkcji
| | −2 | |
Wykresy są prostymi równoległymi, gdy a1=a, czyli a1= |
| |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
b wyliczysz podstawiając współrzędne punktu P=(1; |
| ), tzn. y= |
| , x=1 |
| | 3 | | 3 | |
wylicz b i zapisz wzór funkcji
20 sie 07:25
zadanie..: 13 = − 23*1+b
13 = − 23+b
b = 13 + 23
b= 33 = 1
y=− 23x+1
20 sie 12:22
zadanie..: b)
f(x)=( √3−1)x−7 P=(√3;−√3)
a=a1= √3−1
− √3= (√3−1)* √3+b
− √3= 3− √3+b
b=− √3−( 3− √3)
b=− √3−3+√3
b=−3
y=(√3−1)x−3
c)
f(x)= 2(5− √3)x+8 P=(1;10)
a=a1=2(5− √3)
10= 2(5− √3)*1+b
10=10−2 √3+b
b=10−(10−2 √3)
b= 10−10+2√3
b=2√3
y=2(5− √3)x+2√3
?
20 sie 12:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
20 sie 12:38
Bogdan:
Za dużo zadanie rachunków w punkcie b) i odpowiedź jest błędna
k1: (√3 − 1)x − 7, a1 = √3 − 1
k2: y = a2x + b2, P(√3, −√3)∊k2
k2 || k1 ⇒ a2 = √3 − 1
k2: y = (√3 − 1)(x − √3) + √3 ⇒ y = (√3 − 1)x −3 + √3 − √3
y = (√3 − 1)x −3 i już
Korzystamy tu z zależności: y = a(x − x0) + y0
20 sie 12:47