Dla jakich wartości m funkcja f(x) jest rosnąca, a dla jakich malejąca?
zadanie..: Dla jakich wartości m funkcja f(x) jest rosnąca, a dla jakich malejąca?
f(x)= −2(m+1)x−2m
f(x)= 2√3(m+2)x−7
f(x)= (2\frac{2}{3}m−7)x+5\frac{1}{7}
chodzi mi o ogólne wytłumaczenie , mam więcej przykładów i chciałabym zrobić wszystkie, wydaje
mi się ze z tymi byłoby najwięcej kłopotów
20 sie 00:52
20 sie 01:02
zadanie..:
f(x)= −2(m+1)x−2m
a = −2(m+1)
czyli rosnąca dla m<−2
malejąca dla m≥0
f(x)= 2√3(m+2)x−7
rosnąca dla m>−2
malejąca dla m<−3
f(x)= (2 23 m−7)x+5 17
rosnąca dla m>3
malejąca dla m<2
?
20 sie 01:21
picia:
źle
wszystko co stoi przy x to a
np a) (−2m−2)x
20 sie 01:38
zadanie..: a)
−2m−2>0
−2>2m |:2
−1>m
czyli m<−1 rosnąca?
m>−1 malejąca
b)
2√3(m+2)>0
2√3m+4√3>0
2√3m>−4√3 |*√3
6m>−12|:6
m>−2 ros.
m<−2 mal
c)
f(x)= (2 23 m−7)x+5 17
2 23 m−7 > 0
83 m>7 |*3
8m>21|:8
m>218
m>2 58 ros
m<2 58 malejąca
?
20 sie 01:53
Aga1.: ok.
20 sie 07:28
Bestia: F(x) = (a+3) x−5
14 maj 10:20