m
mark: podaj współrzędne wierzchołka paraboli y=3x2 − x −2
19 sie 21:18
19 sie 21:19
Aga1.: Wierzchołek W=(p,q)
licz
19 sie 21:19
19 sie 21:20
Saizou : | | −Δ | |
przepraszam chochlik ma być q= |
| |
| | 4a | |
19 sie 21:21
19 sie 21:25
Saizou : albo jeszcze inaczej od razu przekształcić funkcję y=3x2−x−2 do postaci kanonicznej
19 sie 21:26
Eta:
Też tak można ........"zgaduj−zgadula"
19 sie 21:27
Saizou : Eto zerkniesz na zadanie od rumpka
19 sie 21:29
Bogdan:
albo
y
w = c − ax
w2
i jeszcze drobna uwaga:
przy przyjęciu oznaczeń:
wierzchołek paraboli W = (x
w, y
w), wektor przesunięcia paraboli w
→ = [p, q]
nie zawsze x
w = p i y
w = q
20 sie 09:55
___std__call___: Bogdan, rzucisz jakiś przykład? Bo zabrzmiało ciekawie.
20 sie 17:38
Eta:
@
std call
Wykaż te zależności
20 sie 18:15