Marek jest teraz trzy razy starszy od swojego brata , a za rok będzie od niego
P.: Marek jest teraz trzy razy starszy od swojego brata , a za rok będzie od niego dwa razy
starszy.
Zatem Marek ma obecnie lat: A.3 B.4 C.5 d.6
19 sie 18:09
konrad:
x − Marek
y − brat
x=3y
x+1=2(y+1)
rozwiązujesz układ równań
19 sie 18:13
Eta:
odp: A)
19 sie 18:14
Eta:
x−− wiek brata Marka obecnie , x+1 −−− wiek brata za rok
3x −− wiek Marka obecnie , 3x+1 wiek Marka za rok
3x+1=2(x+1) ⇒ x= .... to 3x = ...
19 sie 18:18