Prosze o pomoc muszę rożwiazać zadania ale paru nie potrafie rozwiazac.
Sławek: 1.Trójkąt o bokach 3,4,5 obracamy dookoła prostej zawierającej najkrótszy bok.Oblicz objętość
powstałej bryły.
2.Pole powierzchni bocznej walca wynosi 24pi ,a jego wysokość h=3 .Oblicz objętość walca.
3.Oblicz objętość sześcianu,którego pole powierzchni wynosi 36.
4.Przekątna główna sześcianu ma dł.5.Oblicz objętość i pole powierzchni sześcianu.
Proszę o rozwiązania.Dziękuję.
19 sie 17:56
konrad: a wkład własny ?
19 sie 17:58
Sławek: zrobiłem 8 z 12 zadań tych czterech nie potrafię zrobić.Pomożesz?
19 sie 18:10
konrad:

1.
powstanie stożek
P
p=πr
2
r=4
i licz dalej
19 sie 18:19
konrad: 2.
V=Pph
Pp=πr2
wysokość masz podaną, więc potrzebujesz tylko r
Pb=24π=2πr*h ← z tego możesz wyliczyć r
19 sie 18:22
19 sie 18:24