zadanie
Eta: Dla
Saizou 
Witam

Widzę,że za bardzo się nudzisz

zad.1/ Wykaż,że jeżeli a,b,c są długościami boków trójkąta i R , r odpowiednio długościami
promieni okręgu opisanego i okręgu wpisanego w ten trójkąt,
to zachodzi równość
19 sie 15:52
Saizou : Eto witaj i ja się nie nudzę
19 sie 15:55
Eta:
19 sie 15:56
Eta:
I jak
Saizou? nie masz ochoty na to zadanie?
19 sie 16:16
Saizou : | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Teza: |
| = |
| + |
| = |
|
|
| | ab | | ac | | bc | | 4Rr | |
| | a+b+c | | 1 | |
sprowadzając lewą stronę tezy do postaci jednego ułamka otrzymuję: |
| = |
|
|
| | abc | | 4Rr | |
Dowód:
−promień okręgu opisanego na trójkącie to
− promień okręgu wpisanego w trójkąt to
4Rr(a+b+c)=2abc
Tylko mi w tezie nie pasuje ta czwórka w mianowniku
19 sie 16:20
luk20: Ja przyłączam się do Saizou, coś jest nie tak z tą 4...
19 sie 16:21
Eta:
No bo chochli narozrabiał
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ma być: |
| = |
| + |
| + |
| |
| | 2Rr | | ab | | ac | | bc | |
19 sie 16:26
Saizou : czyli jest OK
19 sie 16:26
Eta:

przecież wykazałeś!
19 sie 16:27
Saizou : myślałem że gdzieś po drodze coś pomyliłem
19 sie 16:28
Saizou : to może jeszcze jakieś jeden dowodzik?
19 sie 16:49
19 sie 18:17
Eta:
Zad.2 Wyznacz liczbę rozwiązań równania ||x+1| −1|+k2=1
w zależności od parametru "k"
19 sie 18:20
Saizou : llx+1l−1l=1−k
2 i tak się zastanawiam że to równanie ma sens tylko dla k
2≤1 czyli dla
k∊<−1:1>
19 sie 18:25
Eta:
zad.3/
Wykaż,że liczba:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
W= |
| + |
| + ......... + |
| |
| | √1+√4 | | √4+√7 | | √97+√100 | |
jest liczbą całkowitą .
19 sie 18:25
Eta:
1−k
2 ≥0 ⇒ x€ .............
19 sie 18:27
Saizou : x∊R
19 sie 18:33
Eta:
19 sie 18:39
Eta:

Nie osłabiaj mnie

(1−k)(1+k) ≥0 ⇔ k€ ...........
19 sie 18:43
rumpek: Bry
19 sie 18:44
Saizou : za to mam już dowód zrobiony w moim kajeciku

k∊<−1:1>
19 sie 18:44
Eta:
Bryyyyy
rumpek
19 sie 18:46
Eta:
@
Saizou zadanie 2/można rozwiązać algebraicznie lub ( szybciej) graficznie
19 sie 18:47
Saizou : wcale nie jest zimno

witam
rumpka
19 sie 18:48
Eta:
Brrrr −− to by było zimno
19 sie 18:50
Saizou : to może narysować sobie funkcje f(x)=llx+1l−1l−1 a następnie badać jak zmienia się funkcja
poprzez przesuwanie wykresu względem osi y poprzez k
2
19 sie 18:51
Eta:
poprzez "y=m" dla m= 1−k2
19 sie 18:58
Saizou : czy to jest w ogóle dobry trop? bo mi wychodzi że dla
k∊(−∞:−1)U(1:+∞) jest 0 rozwiązań
k∊{−1:1} są 2 rozwiązania
k∊(−1:0)U(0:1) są 4 rozwiązania
k∊{0} są rozwiązania 3 rozwiązania
19 sie 19:00
Eta:
Ok
19 sie 19:05
Saizou : usuwając niewymierność z liczb otrzymamy że
| 1 | | −2+√7 | | −√7+√10 | | −√97+10 | | 9 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| = |
| =3 cnu
|
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
a teraz znika na jakieś 30 minut
19 sie 19:08
Eta:
19 sie 19:10
Saizou : wróciłem
19 sie 19:36
Eta:
Coś krótka ta "randka"
19 sie 19:44
rumpek: Saizou jest sprinterem
19 sie 19:45
Eta:
19 sie 19:48
Saizou : 
w sumie to odcinek trwał 26 minut
19 sie 19:49
rumpek: dobranocka

?
19 sie 19:49
Saizou : nie, anime
19 sie 19:50
19 sie 19:53
19 sie 19:53
Saizou : ja wolałem Koziołka Matołka

a Kubusia też pamiętam

przecież to Disney'a a piosenki w tych
bajkach są na prawdę świetne
19 sie 19:55
Saizou : kiedyś miałem całą kasetę video nagraną Gumisii

zawsze jak się było chorym to siadło się
przed Gumisiami
19 sie 19:56
rumpek: ja przed Puchatkiem

albo Sąsiadami
19 sie 19:57
Saizou : a pamiętasz Pokemony
19 sie 19:57
rumpek: starałem się tego unikać

ale niestety w podstawówce "tazo" się zbierało
19 sie 19:58
19 sie 19:58
Saizou : Pierwsza polska bajka
19 sie 19:59
Eta:
19 sie 19:59
rumpek: 
wilk i zając też była dobrą bają

i krecik
19 sie 20:01
Saizou : a kto lubi jabłeczniki? bo znalazłem b. łatwy przepis na jabłecznik
19 sie 20:02
19 sie 20:02
Eta:
Hehe

właśnie wczoraj piekłam
19 sie 20:03
19 sie 20:03
rumpek: mi dzisiaj udało się wymodzić sernik

z naturalnego sera tj.: nie tego kupnego, tylko tego
ręcznie robionego z mleka prosto od krowy
19 sie 20:04
19 sie 20:05
Eta:
Łaciatej?
19 sie 20:05
rumpek: tak

[nie mylić z łaciatą kartonową − gdzie więcej płacimy za opakowani niż za rozcieńczone
mleko

]
19 sie 20:07
Eta:
A co robi kotlet? w tej szarlotce?
19 sie 20:08
Saizou : smakuje
19 sie 20:09
Saizou : to co może jakiś dowód, może być geometryczny
19 sie 20:21
Eta:
Zaraz
rumpek coś Ci
"sypnie" 
Ja na razie idę na ............ herbatkę
19 sie 20:23
Saizou : i na szarlotkę
19 sie 20:26
rumpek:
Masz prościutki za 2pkt:
(a ⋀ b ⋀ c ⋀ d) > 0
Wykaż, że
4√abcd ≤ (a + b)(c + d)
Tyle fajnych dowodów jest z trygonometrii i logarytmów których nie miałeś
19 sie 20:28
Saizou : rumpek w następne wakacje już będą przerobione
19 sie 20:31
Eta:
@
rumpek
A ja mogę ?
19 sie 20:38
rumpek: ale, że zadanie

? Jak nie będzie wiedział [w co wątpię] to tak

i nawet wiem jak to
rozwiążesz
Eto
19 sie 20:40
Eta:

am −gm
19 sie 20:43
rumpek: ciii
19 sie 20:44
Saizou : jak dla mnie wystarczy tylko jedno przekształcenie
jeśli a,b,c,d>0 to i(a+b)(c+d) jest zawsze dodatnie, a z definicji pierwiastka kwadratowego
mamy że pierwiastek ten musi być zawsze dodatni więc iloraz (a+b)(c+d) oraz 4
√abcd jest
dodatni ckd
19 sie 20:44
rumpek: z tego co pamiętam to
Saizou ostatnio też nie zrobił tego twojego dowodu z tych zależności
19 sie 20:44
Saizou :
19 sie 20:53
Saizou :
19 sie 21:03
Saizou : widzę że rumpek też poszedł na herbatkę i na sernik "prosto od łaciatej"
19 sie 21:15
jaaaa ale spam:
19 sie 21:21
Saizou : z/w
19 sie 21:30
Mila: Oj, niedobrze, niedobrze. ( Saizou)
19 sie 21:34
luk20: a jeśli ja mogę się wtrącić to doszedłem do takiej postaci
0≤(√ac−√bd)2+(√ad−√bc)2 ckd
19 sie 21:37
Saizou : a czemu tak nie może być?
19 sie 21:49
Saizou : w końcu jak dzielimy dwie liczby dodatnie to wynik jest zawsze dodatni
19 sie 21:50
Mila: Saizou, podziel dobrze.
19 sie 21:53
Saizou : ale co jest złego w moim dowodzie, bo dla mnie jest OK
19 sie 21:55
tomek: Saizou, jak dzielisz x przez x to zostaje 1 a nie 0
19 sie 21:58
luk20: Jest źle podzielone, po lewej stronie na pewno nie jest 0
19 sie 21:58
Saizou : a 0≤1 zatem jest to prawda
19 sie 21:58
Mila: wynik po podzieleniu:
| (a+b)(c+d) | |
| ≥1( a nie 0) |
| 4√abcd | |
19 sie 21:59
Saizou : luk20 przez zero się nie dzieli
19 sie 21:59
Eta:


Ejjj
Saizou dałeś "plamę "
19 sie 22:00
rumpek: no to
Eta do dzieła
19 sie 22:01
Saizou : mam pomysł dajcie mi jeszcze chwilę
19 sie 22:02
Eta:
Hej
Mila 
A już myślałam,że
Saizou sam znajdzie błąd
19 sie 22:02
Eta:
@
rumpek , a Ty co ? w wojsku "robisz" za dowódcę?
19 sie 22:03
Saizou : 4
√abcd≤(a+b)(c+d)
i tu trzeba wykorzystać zależność między śr
geo≤śr
art
19 sie 22:04
Eta:
Dokańczaj ..........tak by nie stracić punktu
19 sie 22:05
rumpek: zgodnie z ustawą z godziny 20:40 mówiącej o możliwości podjęcia przez Ciebie, tj.: użytkownika
o nicku
Eta przedstawieniu pełnego dowodu, po spełnieniu warunku przez
Saizou − nie
wywiązaniu się z umowy tj.: nie zrobienie zadania, lub błędne jego wykonanie. Post z godziny
20:44 użytkownika
Saizou czyni Ciebie spadkobierczynią dowodu. Dlatego pozwoliłem napisać
sobie post z godziny 22:01 w celu poinformowania o "zdobyczy".
Z poważaniem,
rumpek
19 sie 22:08
Eta:
Na razie oglądam " Czas Honoru"
19 sie 22:08
Saizou : chochlik w pierwiastku przy a ma być b czyli
√ab
4ab≤a
2+2ab+b
2
0≤(a−b)
2
oraz
2
√cd≤c+d
0≤(c−d)
2
a dalej to brak pomysłu
19 sie 22:10
Eta:
Widzę,że zasłużenie zdałeś maturę z j. polskiego
19 sie 22:10
rumpek:
Z zależności śr. ar ≥ śr. geo.
| ⎧ | a + b ≥ 2√ab | |
| ⎩ | c + d ≥ 2√cd |
|
mnożymy stronami
(a + b)(c + d) ≥ 4
√abcd
c.n.u.
19 sie 22:11
rumpek: a dziękuję
19 sie 22:11
Saizou : rumpek ja nic nie podpisywałem
19 sie 22:12
Eta:
i pomnóż obydwie nierówności stronami , co zakończy dowód
19 sie 22:12
Saizou : Eta i setka znowu Twoja
19 sie 22:13
rumpek: Eta ma szczęście do "
setek"
19 sie 22:14
luk20: A to do czego ja doszedłem jest dobrze, post z 21:37
19 sie 22:17
Mila: Dla tych, co nie pamiętają o średnich. I na wtorkową maturkę.
{√a−√b)2≥0 ⇔a−2√ab+b≥0
{√c−√d)2≥0 ⇔c−2√cd+d≥0
a+b≥2√ab
c+d≥2√cd
(a+b)(c+d)≥4√abcd
19 sie 22:23
Mila: LUk20 − dobrze, o ile "środek"dobry.
19 sie 22:41
Saizou : ja poproszę
jedno zadanko
na dobre spanko
19 sie 23:30
19 sie 23:38
Mila: Dla Saizou:
Rozłóż na ułamki proste:
19 sie 23:55
20 sie 10:18