Witam was :)
ICSP: Otóż mam dowieść za pomocą indukcji uogólnionej nierówności Bernoulliego :
| | n(n−1) | |
(1+a)n ≥1+ na + |
| * a2 gdzie a ≥ 0 |
| | 2 | |
1
o Sprawdzam prawdziwość dla n = 1
1+a ≥ 1 + a
| | n(n−1) | |
2o Zał . (1+a)n ≥1+ na + |
| * a2 gdzie a ≥ 0 |
| | 2 | |
| | n(n+1) | |
Tez. (1+a)n+1 ≥1+ (n+1)a + |
| * a2 gdzie a ≥ 0 |
| | 2 | |
Dowód :
Wychodzą z lewej strony tezy :
| | n(n−1) | |
(1+a)n+1 = (1+a)n(1+a) ≥// na podstawie załozenia// ≥ [1+ na + |
| * a2](1+a) = |
| | 2 | |
| | n(n−1) | | n(n−1) | | n2 − n + 2n | |
1+ na + |
| a2 + a + na2 + |
| a3 = 1 + (n+1)a + |
| a2 + |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | n(n−1) | | n(n+1) | | n(n−1) | |
|
| a3 = 1 + (n+1)a + |
| a2 + |
| a3 ≥ // tutaj wykorzystuję |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | n(n+1) | |
załozenie że a ≥ 0 // ≥ 1 + (n+1)a + |
| a2 |
| | 2 | |
c.k.d.
Dobrze to jest zrobione ?
19 sie 15:05
Eta:
19 sie 16:18
Mila: Według mnie bardzo dobrze.
19 sie 16:21
Eta:
19 sie 16:29
ICSP: Dziękuje

Mam jeszcze problem z tym przykładem :
| | 1 | | sin(n+12)α | |
cosα + cos2α + ... + cosnα = |
| ( |
| − 1) |
| | 2 | | sin12α | |
dla n = 1 jest to prawdą
| | 1 | | sin(n+12)α | |
Zał : cosα + cos2α + ... + cosnα = |
| ( |
| − 1) |
| | 2 | | sin12α | |
| | 1 | | sin(n+32)α | |
Teza : cosα + cos2α + ... + cosnα + cos(n+1)α = |
| ( |
| − 1) |
| | 2 | | sin12α | |
Dowód :
Teza : cosα + cos2α + ... + cosnα + cos(n+1)α =// na podstawie założenia // =
| | 1 | | sin(n+12)α | |
|
| ( |
| − 1) + cos(n+1)α = |
| | 2 | | sin12α | |
| 1 | | sin(nα)cos12α + cos(nα)sin12α) | |
| ( |
| − 1 )+ cos(n+1)α = |
| 2 | | sin12α | |
| 1 | | sinαcos12α | |
| ( |
| + cos(nα) − 1) + cos(nα)cosα − sin(nα)sinα = |
| 2 | | sin12α | |
| 1 | | 2cos12α | | 1 | |
| sin(nα)[ |
| − 2sinα] + cos(nα)(1 + cosα) − |
| |
| 2 | | sin12α | | 2 | |
i tutaj nie wiem co dalej zrobić
19 sie 16:42
Mila: Po 22, ( jeśli nikt nie pomoże) teraz muszę wyjść.
19 sie 17:07
Trivial: ICSP, czy w pierwszym zadaniu, nie jest aby łatwiej skorzystać po prostu ze wzoru:
| | n(n−1) | | | | | |
(1+a)n = 1 + na + |
| a2 + | a3 + ... + | an ? |
| | 2 | | | |
19 sie 17:39
ICSP: rzeczywiście łatwiej. Nie wpadłem na to
19 sie 18:02
rumpek:
Dowód indukcyjny:
Będziemy korzystali z często pomijanego wzoru:
| | α − β | | α + β | |
sinα − sinβ = 2sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | | |
cosα + cos2α + ... + cosnα = |
| ( |
| − 1) |
| | 2 | | | |
1. Zał n = 1
| | | | (3/2)α − (1/2)α | | (3/2)α + (1/2)α | | 2sin |
| * cos |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
cosα = |
| |
| | | |
cosα = cosα
L = P
2. Z: n = k ≥ 1
| | 1 | | | |
cosα + cos2α + ... + coskα = |
| ( |
| − 1) |
| | 2 | | | |
3. T: n = k + 1
| | 1 | | | |
cosα + cos2α + ... + cos(k + 1)α = |
| ( |
| − 1) |
| | 2 | | | |
4. D:
| | 1 | | | |
cosα + cos2α + ... + cos(k + 1)α = |
| ( |
| − 1) |
| | 2 | | | |
| 1 | | | |
| ( |
| − 1) + cos(k + 1)α = |
| 2 | | | |
| | | | 3 | | 1 | | sin(k + |
| )α − sin |
| α | | | 2 | | 2 | |
| |
cos(k + 1)α = |
| − |
| | | |
| | 1 | | 1 | | sin(k + |
| )α − sin |
| α | | | 2 | | 2 | |
| |
| |
| |
| | | | 3 | | 1 | | sin(k + |
| )α − sin(k + |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
cos(k + 1)α = |
| |
| | | |
| | | 2sin((3/2) − (1/2))α | | (2k + 2)α | |
| * cos |
| | | 2 | | 2 | |
| |
cos(k + 1)α = |
| |
| | | |
cos(k + 1)α = cos(k + 1)α
L = P
c.n.u.

Starałem się uważać na błędy, ale przy tych ułamkach można dostać oczopląsu

Błędu u siebie
nie wiedziałem, jak coś nie jasne to pisz
19 sie 20:16
19 sie 20:19
rumpek: co prawda nie są to wzory cardano ale też fajne
19 sie 20:19
Eta:
Szkoda,że nie
Cardano
ICSP będzie
19 sie 20:21
rumpek:
19 sie 20:21
b.: @Trivial: ICSP, czy w pierwszym zadaniu, nie jest aby łatwiej skorzystać po prostu ze wzoru
łatwiej, ale wtedy nie jest za pomocą indukcji
w drugim zadaniu z kosinusami też jest chyba łatwiej policzyć tę sumę używając liczb
zespolonych, ale w poleceniu było że przez indukcję...
19 sie 20:44
Eta:
Ooo ... widzę,że nasz "Cardano" wrócił
19 sie 20:45
Saizou : zgadnijcie co znalazłem
19 sie 20:46
Eta:
Przepis na szarlotkę
19 sie 20:47
Saizou : to też, ale poza tym

początki
ICSP'na z wzorami Cardano
19 sie 20:48
Eta:
Od
Vax ?
19 sie 20:48
Saizou : tak
19 sie 20:49
Eta:
19 sie 20:49
Mila: Rumpek

19 sie 21:15
ICSP: Dziękuje
rumpku za piękne rozwiązanie
19 sie 21:16
Eta:
19 sie 21:17
Mila: ICSP, Twoim sposobem lepiej przekszałcać prawą stronę, ale więcej obliczeń niż w sposobie
Rumpka.
Możesz przećwiczyć trygonometrię.
Nie piszę , bo masz już jedno rozwiązanie.
19 sie 21:20
Mila: II sposób
Zaczynam od 2 punktu.
obliczenia pomocnicze
20 sie 22:10
Mila: cd.
Obliczenia pomocnicze
| | α | |
2sin |
| *cos(k+1)α=sinA−sinB |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
stąd A=kα+ |
| α=(k+ |
| )α |
| | 2 | | 2 | |
Wracamy do obliczeń:
| | | | 1 | | | | 3 | | 1 | | sin(k+ |
| )α−sin(k+ |
| )α | | | 2 | | 2 | |
| |
L= |
| − |
| + |
| = |
| | | | 2 | | | |
cnw
20 sie 22:25
Mila: ?
20 sie 23:42
ICSP: bardzo mi się podoba to rozwiązanie

Szczególnie fajne jest w nim zastosowanie wzoru na sinα − sinβ
20 sie 23:43
Mila: To przekształcenie też przydaje się przy całkach trygonometrycznych.
Wydawało mi się ,że brakowało Ci dowodu, w którym chcesz przekształcić całą lewą stronę, aby
otrzymać stronę prawą.
21 sie 00:03
Mpey: Tak apropo uogólnionej nierówności Bernoulliego: co sie podziało z na
2 w tej linijce?
| | n(n−1) | | n(n−1) | | n2 − n + 2n | |
1+na+ |
| * a2 + a + na2 + |
| * a3 = 1+ (n+1)a + |
| * a2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 paź 19:10