matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
inny:
pomocy
!
3
5
4
5
19 sie 13:23
ICSP:
3
4
19 sie 13:32
mala2:
4
mnożysz przez odwrotność
5
3
5
3
... =
*
=
5
4
4
19 sie 13:47
Sierotka Marysia:
Trzeba pomnożyć licznik i mianownik ułamka piętrowego przez wspólny mianownik wszystkich mianowników występujących w liczniku i mianowniku ułamka piętrowego
3
5
3
* 5
5
3
=
=
4
5
4
* 5
5
4
Inne przykłady
2
3
2
* 12
3
8
=
=
7
4
7
* 12
4
21
5
1
+
6
4
5
1
(
+
) * 24
6
4
=
=
7
+ 1
8
7
(
+ 1) * 24
8
20 + 6
26
=
=
21 + 24
45
a
c
+
b
d
a
c
(
+
)*abcd
b
d
=
=
b
d
+
c
a
b
d
(
+
)*abcd
c
a
a
2
cd + abc
2
=
ab
2
d + bcd
2
19 sie 14:55
Jack:
litości...
19 sie 15:04