Dany jest trapez prostokątny o kącie ostrym α. Promień koła wpisanego w ten trapez jest równy
r. Oblicz obwód trapezu.
| α | |
=β | |
| 2 |
| x | ||
tgβ= | ||
| r |
| r | ||
tgβ | ||
| y |
| w | ||
tgβ= | ||
| r |
| r | ||
tgβ= | ||
| u |
Krzychu nie utrudniaj sobie życia
h=2r z warunku opisania trapezu na okręgu: a+b= 2r+c
| h | 2r | |||
Ob= a+b+2r+c = 4r+2c , | = sinα ⇒ c= | |||
| c | sinα |
| 2r | 1 | |||
Ob= 4r+2* | = 4r(1+ | ) | ||
| sinα | sinα |
| r | ||
tgβ= | /*y | |
| y |
| r | ||
y= | =r*ctgβ | |
| tgβ |
| α | α | |||
x+y=r tg | +r ctg | |||
| 2 | 2 |
| α | α | |||
w obliczeniach się pomyliłem, a odpowiedź Ob=4r+2rtg | +2rctg | jest ok ? | ||
| 2 | 2 |