proszę o pomoc
ruda: Po każdej rundzie konkursu odpada jedna trzecia startujących
a) Jeżeli w konkursie startuje 252 zawodników, to ilu przejdzie do trzeciej rundy?
b) W ubiegłorocznej edycji tego samego konkursu do trzeciej rundy zakwalifikowało się 104
zawodników. Ilu zawodników wystartowało na początku ?
przykład a zrobiłam i wyszło 112, a w przykładzie b co należy zrobić ?
19 sie 12:15
Saizou : | | 2 | |
a) po pierwszej rundzie zostaje |
| uczestników(x)
|
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | |
po drugiej rundzie zostaje |
| * |
| x
|
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
b) korzystając z podpunkt a mamy że w po drugiej rundzie jest |
| uczestników
|
| | 6 | |
| | 4 | |
104= |
| x x liczba uczestników na początku
|
| | 6 | |
x=156
19 sie 12:20
Aga1.: n− liczba startujących zawodników
| | 1 | | 2 | |
Odpada |
| to zostaje |
| zawodników. |
| | 3 | | 3 | |
| 2 | |
| n liczba zawodników, którzy przeszli do drugiej rundy |
| 3 | |
| 2 | | 2 | |
| * |
| n, liczba zawodników, którzy przeszli do 3 rundy |
| 3 | | 3 | |
U{4}[9}n=104
rozwiąż.
19 sie 12:26
Aga1.: Saizou 3*3=9
19 sie 12:26
Saizou : Aga dzięki jak widać nie potrafię mnożyć w zakresie 10
19 sie 12:27
Aga1.: a) ruda pierwsze masz dobrze.
19 sie 12:27
Aga1.: A ja dodawać w zakresie 10.
19 sie 12:28
Saizou : to witam w klubie
19 sie 12:30