dobrze?
miłosz : udowodnij, że dla każdej liczby n naturalnej, liczba n5−n jest podzielna przez 30
Liczba naturalna może być parzysta lub nieparzysta czyli postaci 2n i 2n+1 gdzie n∊N
Jak wezmę kolejne liczby naturalne np:30,31,32 to widzę że jest podzielna przez 30
19 sie 11:25
Saizou : założenie n∊N
teza: n5−n=30t , t∊C
dowód:
n5−n=n(n4−1)=n(n2−1)(n2+1)=n(n−1)(n+1)(n2+1)=n(n−1)(n+1)(n2−4+5)=
=(n−1)n(n+1)((n−2)(n+2)+5)=(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)+5(n−1)n(n+1)
(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2) jest to iloczyn pięciu kolejnych liczb naturalnych z czego na pewno jedna
dzieli się przez 2, jedna przez 3 i jedna przez 5, zatem ich iloczyn dzieli się przez 2*3*5=30
5(n−1)n(n+1) jest to iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych z czego jedna dzieli się przez
3 a jedna przez 2 zatem ten iloczyn dzieli się przez 2*3=6, pomnożony przez 5 da 30
ckd
19 sie 11:44