Eta:
3 białe, 2 zielone, 4 czarne to razem mamy
9 kul
Losujemy bez zwracania 2 kule, czyli do wylosowania pierwszej mamy 9 możliwości
a do wylosowania drugiej już tylko 8 możliwości
zatem z reguły mnożenia moc |Ω|= 9*8= 72 możliwości
teraz A−− wylosowano dwie kule tych samych kolorów
czyli A= {(biała, biała) ( zielona, zielona), ( czarna, czarna)}
A
1= {(biała, biała) } A
2= {(zielona, zielona)} A
3= {(czarna, czarna)}
|A
1|= 3*2 = 6 możliwości ( bo pierwszą biała losujemy z trzech białych,
a drugą białą już tylko z dwu białych)
Podobnie |A
2|= 2*1=2 możliwości |A
3|= 4*3= 12 możliwości
zatem: |A|= 6+2+12 = 20
| | |A| | |
P(A)= |
| = ..... dokończ |
| | |Ω| | |