Zbadaj parzystość (nieparzystość) funkcji
s: f(x)=
√x−
√−x
| | ⎧ | 12x2, dla x≥0 | |
| f(x)= | ⎩ | −12x2, dla x<0 |
|
Wyszło mi, że D pierwszej f=0, stad funkcja jest nieparzysta i parzysta, a 2 jest nieparzysta i
nie jest parzysta. Bardzo proszę o sprawdzenie, czy jest dobrze
Maslanek: W przypadku pierwszej ciężko mówić o parzystości/nieparzystości

D={0}.
A z definicji:
Niech x,−x∊D. Czyli niech 0, −0 ∊ D. Takie trochę masło maślane...
W przypadku drugiej jak najbardziej tak. f(x)=x
2 jest parzyste, więc podana funkcja jest
nieparzysta.