równanie z niewiadomą x i parametrem a
lenka: Rozwiąż równanie z niewiadomą x i parametrem a:
|x| + |x−1| = a
a) algebraicznie
b) geometrycznie
Moje niepewne rozwiazania
a) generalnie nie wiem o co chodzi z rozwiązaniem algebraicznym.
ale moze po prostu mam rozwiazac w zaleznosci od x?
1) dla x<0
−x−x+1=a
2) dla x≥0 i x<=1
x−x+1=a
a−1=0
3) dla x>1
x+x−1=a
18 sie 22:19
pigor: ...

no i nieźle, tylko dokończ i w c) popraw , wtedy
w
1) x=
12(1−a) i x>0 ⇔ 1−a>0 ⇔ a<1, czyli
x=12(1−a), dla
a<1 ,
2) 0≤ x ≤1 , dla
a=1 ,
3) x=
12(1+a) i x>1 ⇔ 1+a>2 ⇔
a>1, czyli
x=12(1+a), dla
a>1 .
18 sie 22:46
Mila: Za szybko wysłałam rysunek, jeszcze prosta pozioma.
y=a
Jak może być położona wiesz?
18 sie 22:59
lenka: poziomo..... wszedzie?
18 sie 23:11
Mila:

Metoda algebraiczna u Pigora.
f(x)=−2x+1 dla x<0
f(x)=1 dla x≥0 i x<1
f(x)=2x−1 dla x≥1
Np dla a=3 mamy prostą y=3
dwa rozwiązania x
1=−1oraz x
2=2
dla a=1 mamy nieskończenie wiele rozwiązań: x∊<0;1>
dla a<1 brak rozwiązań
18 sie 23:43
Mila: Pigor, sprawdź proszę, coś źle mi się dzisiaj pisze, nie widzę dobrze i opuszczam cyfry.
18 sie 23:45
Mila: 1) dla x<0
−x−x+1=a
−2x=a−1
| | a−1 | | 1−a | | 1−a | |
x= |
| = |
| i x<0 stąd warunek dla |
| <0⇔ |
| | −2 | | 2 | | 2 | |
1−a<0
1<a
a>1
19 sie 00:13