prosty sposób na rozwiązanie, proszę o podpowiedź
ruda: | | 3 | | 1 | |
W technikum budowlanym |
| maturzystów będzie zdawać na wyższe uczelnie państwowe, |
| |
| | 4 | | 6 | |
zamierza studiować w prywatnych uczelniach, a pozostałych 20 osób chce po skończeniu szkoły
pójść do pracy, Ile maturzystów jest w tym technikum ?
18 sie 22:08
Bogdan:
Naprawdę jesteś bezradna w zadaniu z poziomu szkoły podstawowej?
18 sie 22:09
ruda: najwidoczniej, zresztą jakiś czas temu skończyłam może dlatego moje rozumowanie jest na takim
poziomie a nie innym
18 sie 22:12
Eta:
n −− ilość maturzystów w tym technikum , n€ N+
to: n=.................
18 sie 22:13
Bogdan:
Czy jesteś maturzystką?
18 sie 22:15
ruda: Jestem z pierwszej klasy gimnazjum, od września jak wiadomo przenoszę się wzwyż. Co do zadania
obliczając wyszło mi 240 ale nie jestem pewna tego wyniku, jednak dziękuję serdecznie na
nakierowanie
18 sie 22:18
Bogdan:
240 to dobre rozwiązanie. Czy dalej uważasz, że nie byłaś w stanie sama go rozwiązać?
Przecież w treści zadania było podane rozwiązanie.
| 3 | | 1 | |
| wszystkich + |
| wszystkich + 20 = wszyscy |
| 4 | | 6 | |
| 9 | | 2 | |
| wszystkich + |
| wszystkich + 20 = wszyscy |
| 12 | | 12 | |
| 11 | | 11 | |
| wszystkich + 20 = wszyscy, stąd 20 = wszyscy − |
| wszystkich |
| 12 | | 12 | |
| | 1 | |
20 = |
| wszystkich, a więc wszyscy = 20 * 12 = 240 |
| | 12 | |
18 sie 22:38
ruda: no tak właśnie, wykonałam równie jak Ty
18 sie 22:51