OBLICZ :)
anka: | | 5 | |
Malując płot przez 6 godzin, Sławek zarobił 60 zł. Wykonał w tym czasie |
| zaplanowanej |
| | 6 | |
pracy. Ile zarobi Sławek za pomalowanie całego płotu i w jakim czasie wykona tę pracę, jeżeli
będzie pracował w tym samym tempie ?
18 sie 20:35
picia:
72 zl
7,2 h
18 sie 20:39
Saizou : to w x (godzin) pomaluje 1 (bo cały płot)
36=5x
no teraz
60 zł w 6h
y=72 zł
18 sie 20:40
anka: Tylko skad Ci to wyszło, mogłabyś mnie trochę naprowadzić bo jestem ciemna ;>
18 sie 20:41
picia:
mogłBYM ale nie mam po co bo
Saizou juz to zrobil
18 sie 20:42
anka: jestem mega wdzięczna, dzięki wielkie
18 sie 20:44
pigor: ... no to jeszcze tak : z własności wielkości wprost
proporcjonalnych, jeśli
w czasie 6h Sławek zarobił 60zł i wykonał
56 część pracy ,
to
w czasie
t=? zarobi
606t=
10t zł= ? i wykona 1 (całość) pracy,
zatem
6 : t =
56 : 1 i ⇔
56t=6 ⇔
t=365=
7,2 h=
7h 12' − tyle czasu
trwała cała robota, więc 10t=
72 zł zarobi Sławek za nią . ...
18 sie 21:47