prosze o pomoc :)
RoxanaC: Jedna trzecia ankietowanych przyznała, że czyta jedną książkę w miesiącu, a połowa reszty, że
nie czyta w ogóle. 50 ankietowanych czyta więcej niż jedną książkę miesięcznie. Ile osób
wzięło udział w ankiecie ?
18 sie 20:06
Saizou : x− ilość wszystkich ankietowanych
| 1 | |
| x czyta jedną książkę na miesiąc
|
| 3 | |
| 2 | | 1 | | 1 | |
| * |
| *x= |
| x nie czyta książek
|
| 3 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
50 osób więcej niż jedną książkę miesięcznie (czyli druga połowa reszty= |
| x)
|
| | 3 | |
150=x
18 sie 20:16
Eta:
18 sie 20:16
RoxanaC: dziękuję bardzo
18 sie 20:24