obliczyć
miłosz : Jak takie coś obliczyć:
a=√6−2√5 −√5 ?
ale żebym zrozumiał co się po kolei robi
18 sie 19:42
Tomek.Noah: a=√6−2√5−√5=√(√5−1)2−√5=√5−1−√5=−1
18 sie 19:51
konrad:
√6−2√5=√(1−√5)2=|1−√5|
zatem
√6−2√5−√5=|1−√5|−√5=...
dokończ
18 sie 19:53
Eta:
√a2= |a|
zatem
6−2√5 −−− chcemy zapisać jako kwadrat różnicy dwu wyrażeń
(a−b)2= a2−2ab+b2
2ab= 2√5 /:2
a*b= 1*√5 to a=1 , b= √5
sprawdzasz czy ( 1−√5)2= .......... = 6−2√5
czyli p{6−2√5= √(1−√5)2= |1−√5|= −1+√5
teraz dokończ ..........
18 sie 19:56
Eta:
Zadanie dla miłosz ( do samodzielnego rozwiązania! ( nie podpowiadać !
Wykaż ,że liczba √11+6√2 − √2 jest liczbą całkowitą
18 sie 19:59
Eta:
18 sie 21:50
miłosz :
Eta ,nie wiem skąd się wzięło 2ab= 2√5 /:2 ,obliczyłem ten kwadrat i wyszło mi 36−24√5+20
18 sie 21:56
Eta:
(a−b)2= a2=2ab+b2
dla 6−2√5
mamy: a2+b2= 6 i 2ab= 2√5 /:2
a*b= 1*√5 ⇒ a= 1 i b= √5 bo a2+b2=12+(√5)2=1+5=6
zatem:
6−2√5= (1−√5)2
18 sie 22:05
Eta:
Poprawiam zapis
(a−b)2= a2−2ab+b2
18 sie 22:06
miłosz : wybacz Eta ,
ale ja nadal nie rozumiem tego przejścia ze różnicą kwadratów ,
mi wyszło z zapisu (a−b)2= a2−2ab+b2 ⇒ 36−24√5+20
18 sie 22:23
Eta:
Ty podniosłeś (6−2√5)2 ! a masz podnieść (1−√3)2 =..
18 sie 22:27
miłosz : (1−√3)2 ← dlaczego to ,jak mam do tego dojść Eto
18 sie 22:30
Eta:
Omg

No to dochodzimy : 6−2
√5= 1−2
√5+5= 1
2− 2*1*
√5 + (
√5)
2 = (1−
√5)
2
18 sie 22:33
miłosz : to jest ostateczny wynik?
18 sie 22:43
Eta:
a= √(1−√5)2− √5= |1−√5|−√5= −(1−√5)−√5= .......... dokończ......
18 sie 23:02
miłosz : −1+√5−√5= −1 ,dobrze?
18 sie 23:10
Eta:
ok
18 sie 23:11
ss: [[p]Eta] jak Ty cięzko pracujesz na tym forum to ja nie wierze
18 sie 23:15
Eta:
19 sie 00:20