zadanie z przeciwnieństwem
miłosz : Uzasadnij, że liczby √√3 − 2√2 i 1 − √2 są liczbami przeciwnymi.
przeciwne czyli znaki odwrócone?
18 sie 19:38
Tomek.Noah: √√3−2√2=√√(√2−1)2=√√2−1≠1−√2
Naucz się dobrze przepisywać zadania.
18 sie 19:48
Eta:
Liczby przeciwne , czyli różniące się znakami .
Myślę,że taka jest ta pierwsza liczba √3−2√2
zatem: 3−2√2= (1−√2)2
√a2= |a|
to: √(1−√2)2= |1−√2| =.... dokończ
18 sie 19:49
pigor: ... twój pierwiastek
√√3−2√2 nie ma sensu , więc zapewne miało być
tak:
Uzasadnij, że liczby
√3 − 2√2 i 1 −
√2 są liczbami przeciwnymi.
−−−−−
... ano tak , bo
√3 − 2√2=
√1−2*1*√2+2=
√(1−p(2)
2}= |1−
√2|=−(1−
√2) . ...
18 sie 19:54
miłosz : ale co mam zrobić pierwsze w tym zadaniu? Bo się pogubiłem
18 sie 19:57
miłosz : |1−√2|= −(1−√2) = −1+√2 dobrze końcówka?
18 sie 20:07
miłosz : Droga Eto, odpowiesz mi na moje ostatnie pytanie?
18 sie 22:50
Eta:
Tak , dobrze
18 sie 22:57