zadanko
miłosz : Wyznacz najmniejszą liczbę 4−cyfrową, która przy dzieleniu przez 7 daje resztę 6, a przy
dzieleniu przez 6 daje resztę 5.
18 sie 18:39
miłosz : doszedłem do tego że wyznaczyłem dane:
7k+6 i 6k+5 i nie wiem co dalej
18 sie 18:39
Artur z miasta Neptuna:
znajdz najmniejsza liczbe czterocyfrowa ktora przycdziele niu przez 7 daje reszte 6
znajdz najmniejsza liczbe czterocyfrowa ktora przy dzieleniu przez 6 daje reszte 5.
to sa twpje a1 i b1.
Tworzysz dwa ciagicarytmetyczne o roznicy 7 oraz 6 i sprawdzasz jaki najlmniejssy element
bedzie wspolny dla obydwu ciagow.
To jest oczywiscie tylko jeden ze sposobow
18 sie 18:46
miłosz : dzięki za sposób

ale jak mam szybko znaleźć najmniejsza liczbe czterocyfrowa ktora
przycdziele niu przez 7 daje reszte 6?
18 sie 19:11
miłosz : mógłbyś zrobić to tym sposobem?
18 sie 19:13
Bogdan:
Najmniejsza liczba 4−cyfrowa to 1000
| 1000 | | 4 | |
| = 166 |
| , tu reszta = 4, żeby była równa 5, czyli o 1 więcej, to trzeba |
| 6 | | 6 | |
wziąć liczbę 1000 + 1 = 1001
| | 1001 | | 5 | |
Sprawdzenie: |
| = 166 |
| |
| | 6 | | 6 | |
18 sie 19:19
miłosz : Bogdan rozumiem teraz ,ale czy to jest koniec już ? Jaka jest najmniejsza liczba 4 cyfrowa?
18 sie 19:26
Bogdan:
Wyznacz analogicznie najmniejszą liczbę 4−cyfrową, która spełnia drugi warunek, czyli przy
dzielenie przez 6 daje resztę 5. Potem postępuj zgodnie ze wskazówką Artura
18 sie 19:54
Artur z miasta Neptuna:
miłosz ... wybacz za te słowa, ale sprawiasz wrażenie jakbyś nie rozumiał treści zadania i/lub
tego co jest Ci prezentowanie a tym forum.
18 sie 20:47
miłosz : nie wiem jak jest, ale ja nie chce się bawić i szukać liczby 4 cyfrowej która spełnia te dwa
warunki, chce to zrobić szybciej wiesz
18 sie 21:14
Artur z miasta Neptuna:
szybciej ... no to kombinuj sam ... podałem Ci 'procedurę' ... przecież nikt Ci nie karze
sprawdzać wszystkie liczby ... matematycznie wyliczysz tą liczbę działając według podanej Ci
'procedury' − wystarczy tylko wiedzieć jak wykorzystać wiedzę o ciągach arytmetycznych.
18 sie 21:15
miłosz : Artur postąpiłem według Twoich wskazań i zrobiłem coś takiego:
Znalazłem te liczby
1007=143r7
1008=168r6
i teraz jak dalej? Ciąg arytmetyczny an= a1+(n−1)r
18 sie 21:33
miłosz : źle poczekaj
18 sie 21:34
miłosz : dobrze jest
18 sie 21:35
miłosz : i co dalej?
18 sie 21:35
miłosz :
1007=143r6
1007=167r5
18 sie 21:39
miłosz : weź mi w końcu pomóż bo siedzę przy jednym zadaniu a mam jeszcze mnóstwo do przeliczenia
18 sie 21:40
b.: no i już znalazłeś

inny sposób, to zastanowić się, jaką resztę R będzie dawała ta liczba przy dzieleniu przez 42.
Można udowodnić, że liczba n daje przy dzieleniu przez 7 resztę 6, a przy dzieleniu przez 6
daje resztę 5 <=> n daje przy dzieleniu przez 42 resztę R (dla odpowiednio dobranego R)
18 sie 21:43
Bogdan:
Tworzymy dwa ciągi arytmetyczne: (a
n): a
1 = 1001 i r' = 6 oraz (b
n): b
1 = 1000 i r'' = 7
a
n = 1001 + 6(n − 1) = 6n + 995
b
n = 1000 + 7(n − 1) = 7n + 993
a
n = b
n ⇒ 6n + 995 = 7n + 993 ⇒ n = 2
a
2 = 6*2 + 995 = 1007 i b
n = 7*2 + 993 = 1007
Szukana liczba to 1007
18 sie 22:02
miłosz : wszystko jest prawie jasne tylko nie wiem jak doszedłeś do tego "n" → 6n + 995 = 7n + 993
odjąłeś? Jak odejmę 6n−7n= −n
18 sie 22:21
Bogdan:
Poprawka: zamiast bn w przedostatnim wierszu powinno być b2 = 7*2 + 993
18 sie 22:31
miłosz : ok ,ale odpowiedz na moje pytanie
18 sie 22:33
miłosz : ?
18 sie 22:44
miłosz : odpowiedz na moje ostatnie pytanie zadane tutaj w tym poście
18 sie 22:44