:)
mieszko: Na początku podróży samochód miał pełny bak o pojemności 35 litrów. Po 150 km bak był
| | 4 | |
napełniony w |
| . Ile litrów benzyny spala średnio ten samochód na dystansie 100 km ? |
| | 7 | |
18 sie 18:08
konrad: 3/7*35=... <−− tyle spalił po 150 km
a potem z proporcji
... l− 150 km
x l − 100 km
18 sie 18:30
pigor: ... z warunków zadania np. tak : niech
x=? litrów spala na 100km , to z i własności proporcji :
(1−47)*35 :150 = x :100 ⇔ 150x = 3*5*100 ⇔
x= 10 litrów /100km . ...
18 sie 19:09