matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
średnia arytmetyczna
mieszko:
4x
Srednia arytmetyczna różnych od zera liczb x i y jest równa
.Czy na podstawie tej
7
x
informacji można obliczyć, ile jest równe
?
y
18 sie 18:01
Bogdan:
Tak, można obliczyć.
18 sie 18:32
mieszko:
hmm jeżeli tak, to będzie 7 ?
18 sie 18:37
pigor:
...tak . ...
, bo np.
x+y
4x
x
=
⇔ 8x=7x+7y ⇔ x=7y /:y≠0 z założenia ⇒
= 7 . ...
2
7
y
18 sie 18:53