mógłby ktoś wykonać te zadanie wraz z wytłumaczeniem, wielkie dzięki !
asia: Klasa maturalna przygotowuje się do studniówki. Trzy czwarte klasy ma brać udział w
przedstawieniu kabaretowym, pozostała grupa podzieliła się po równo do trzech innych zajęć−
dekorowania sali, przygotowania oprawy muzycznej oraz rozprowadzania zaproszeń. Jeżeli muzyką
zajmuje sie troje uczniów, to ile osób będzie występowało w kabarecie ?
18 sie 17:53
pigor: ... niech x − liczba uczniów klasy, to z warunków zadania
34x=? − szukana liczba uczniów występujących w kabarecie , oraz
34x+23*14x+3=x / * 12 ⇔ 9x+2x+36=12x ⇔
x=36 ⇒
⇒
34x= 34* 36=
27 − szukana liczba uczniów − kabareciarzy . ...
18 sie 18:12
asia: ogromne dzięki
18 sie 18:27