??
miłosz : Dla jakich n należących do zbioru liczb naturalnych liczba n2 + 4n − 8 jest kwadratem liczby
naturalnej?
nie wiem skąd się bierze (n+2)2− 12
18 sie 17:26
konrad: stąd:
n2+4n−8=n2+4n+4−12=(n2+2)2−12
ale rozwiązać Ci nie pomogę, bo sam nie wiem
18 sie 18:33
Bogdan:
W zbiorze N:
n2 + 4n − 8 = k2 ⇒ (n + 2)2 = k2 + 12
Dla k = 2: k2 + 12 = 16, (n + 2)2 = 16, n = ...
18 sie 18:41
Mat: Można zrobić jeszcze inaczej:
n
2+4n−8=k
2
więc: (n+2)
2−k
2=12, teraz korzystając ze wzoru na różnicę kwadratów mamy:
(n+2−k)(n+2+k)=12, teraz należy zauważyć, że iloczyn dwóch wyrażeń wyniesie 12⇔
n+2−k=4
n+2−k=3(to jest układ równań)
lub: n+2−k=1
n+2+k=12(znowu układ równań)
lub: n+2−k=2
n+2+k=6( również układ równań), wypisując pozostałe przypadki dochodzimy do wniosku, iż
nie mają sensu
18 sie 20:42
miłosz : aha, fajnie, a jakie jest rozwiązanie? "Nie mają sensu"
18 sie 21:18
Mat: Wyżej jest mały błąd, powinno być: n+2−k=4
n+2+k=3
n+2−k=−4
n+2+k=−3
lub: n+2−k=12
n+2+k=1
lub: n+2−k=6
n+2+k=2
lub: n+2−k=−2
n+2+k=−6
lub: n+2−k=−6
n+2+k=−2
lub: n+2−k=−1
n+2+k=−12
lub: n+2−k=−12
n+2+k=−1
18 sie 21:41
Mat: Rozwiąż te trzy układy równań z postu o godzinie 20−42.
Rozwiązanie to: n=2.
18 sie 21:42