matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci
kimi:
Sprowadź dane wyrażenie do najprostszej postaci wiedząc, że x ∊ (1;3) |x
2
−4x+3|−|x
2
−9|
18 sie 17:19
Bogdan:
|x
2
− 4x + 3| − |x
2
− 9| = |(x − 3)(x − 1)| − |(x − 3)(x + 3)| W przedziale (1, 3) zachodzi: x
2
− 4x + 3 < 0 i x
2
− 9 < 0 Stąd dla x ∊ (1, 3): |x
2
− 4x + 3| − |x
2
− 9| = −(x
2
− 4x + 3) + (x
2
− 9) = .... dokończ
18 sie 17:40