Jak obliczyć długość przekątnych?
Paulina: Obwód rombu wynosi 40 cm, a suma długości i jego przekątnych jest równa 28 cm. Oblicz pole
rombu.
18 sie 17:11
Artur z miasta Neptuna:
d +f =28 => d = 28−f
4a =40 => a =10
z tw. pitagorasa:
(0.5d)2 + (0.5f)2 = a2
Wyznaczasz f ... poznoej d ... i korzystasz ze wzoru na pole rombu, majac daje przekatne
18 sie 18:51
Bogdan:

albo tak:
Oznaczenia:
2e, 2f − długości przekątnych
P − pole rombu
a = 10 − długość boku rombu
e
2 + f
2 = 100
2e + 2f = 28 ⇒ e + f = 14 /
2 e
2 + 2ef + f
2 = 196 ⇒ 100 + P = 196 ⇒ P = ...
18 sie 19:05