dzielniki kochani
miłosz : jak znaleźć szybko dzielniki liczby 28 ?
18 sie 17:01
lenka: D28 = {1, 2, 4, 7, 14, 28}
18 sie 17:02
miłosz : no ale jak je znaleźć , a nie wypisać
18 sie 17:04
lenka: Dzielnikiem liczby 28 nazywamy taką liczbę x, która dzieli bez reszty liczbę 28.
I sprawdzasz, po kolei
18 sie 17:05
Bogdan:
Można zapisać liczbę w postaci iloczynu liczb pierwszych
28 = 1 * 2 * 2 * 7 = 22 * 7
Bierzemy czynniki o różnych wartościach, czyli liczby: 1, 2, 7 oraz tworzymy wszystkie
różne iloczyny z tych liczb.
1
2
7
2 * 2 = 4
2 * 7 = 14
2 * 2 * 2 * 7 = 28
18 sie 17:20
Saizou : albo jeszcze inaczej
przedstawiamy liczbę 28 w postaci iloczynu liczb pierwszych
28=22*7
i korzystając ze wzoru l. dzielników=(k1+1)(k2+1)....(kn+1) gdzie k to wykładnik potęgi przy
rozkładzie liczby na czynniki pierwsze np. 28=22*71
zatem liczba dzielników to (2+1)(1+1)=3*2=6
18 sie 19:23
Saizou : przepraszam nie zrozumiałem pytania, coś mam dzisiaj ciężki dzień do rozwiązywania zadań
18 sie 19:24