?
Patryk: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej z nich odejmiemy 2, od drugiej 3,
od trzeciej 9, a od czwartej 25, to otrzymane różnice utworzą ciąg arytmetyczny. Znajdź te
liczby.
robię tak
Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny → a, aq ,aq
2 , aq
3 ,
a−2 , aq−3 , aq
2−9 , aq
3−25 ← ciag arytmetyczny
2(aq−3)=a−2+aq
2−9
2(aq
2−9)=aq−3+aq
3−25
| ⎧ | 2(aq−3)=a−2+aq2−9 | |
| ⎩ | 2(aq2−9)=aq−3+aq3−25 |
|
czy to zadziała ?
18 sie 16:58
Patryk: 2aq−6=a−2+aq
2−9
2aq−a−aq
2=−5
a(2q−1−q
2)=−5
wstawiam do drugiego
2(aq2−9)=aq−3+aq3−25
2aq
2−18=aq+aq
3−28
2aq
2=aq+aq
3−10
| 10q2 | | q | | q3 | |
| = |
| + |
| −10 |
| q2−2q+1 | | q2−2q+1 | | q2−2q+1 | |
| 10q2 | | q | | q3 | |
| − |
| − |
| =−10 |
| q2−2q+1 | | q2−2q+1 | | q2−2q+1 | |
10q
2−q−q
3=−10q
2+20q−10
−q
3+20q
2−21q+10=0 ← teo rownanie sie nie zgadza
http://www.wolframalpha.com/input/?i=-q%5E3%2B20q%5E2-21q%2B10%3D0
co jest ?
18 sie 17:27
Patryk: liczyłem już to z 3 razy i zawsze dochodzę do tego równania
18 sie 17:51
ICSP: z warunków zadania masz że :
a, aq , aq2 , aq3 − ciag geometryczny :
a−2 , aq−3 , aq2 − 9, aq2 − 25 − ciąg arytmetyczny . Więc oczywiste są równania :
2aq − 6 = a + aq2 − 11
oraz
2aq2 − 18 = aq + aq3 − 28
pierwsze :
2aq − 6 = a + aq2 − 11
a −2aq + aq2 = 5
a(q−1)2 = 5
drugie :
2aq2 − 18 = aq + aq3 − 28
aq − 2aq2 + aq3 = 10
q * a(q−1)3 = 10
mamy więc następujący układ równań :
a(q−1)2 = 5
q * a(q−1)2 = 10
wstawiajać z pierwszego do drugiego otrzymam :
q * 5 = 10 ⇒ q = 2 oraz a = 5
te liczby to :
5,10,20,40
a te które tworzą ciąg arytmetyczny to :
3,7,11,15
18 sie 19:52
ICSP: w jednym miejscu zamiast 3 powinna być 2

Znajdziesz sobie
18 sie 20:07
Patryk: ale dalczego moj sposób nie działa ? , gdzie zrobiłem błąd ?
18 sie 20:22
ICSP: podstawiając pogubiłeś piątki.
18 sie 20:29
Mila: Patryk − Twoje obliczenia:
2(aq−3)=a−2+aq2−9
2(aq2−9)=aq−3+aq3−25
2aq−6−a−aq2=−11
2aq2−18−aq−aq3=−28
aq2−2aq+a=5
aq3−2aq+aq=10
a(q2−2q+1)=5 dzielę stronami ( zastanów się dlaczego można?)
aq(q2−2q+1)=10
q=2
a=5 i wszystko gra.
18 sie 20:42
Patryk: ,,podstawiając pogubiłeś piątki '' , tego szukałem , dzięki ,czasami się dziwie jak można coś
takiego przeoczyć
ten sposób z dzieleniem stronami widziałem .
18 sie 20:51