ulamek egipski
lenka: Jakie są trzy pierwsze cyfry rozwinięcia liczby √2 w ułamek egipski?
18 sie 16:57
lenka: Licznik ma być jedynką, a u Ciebie nie jest. Do tego widzę,żę czegoś brakuje, po twoim
stwierdzeniu " dwa ostatnie..."... nie rozumiem algorytmu szukania takich ulamkow, stad
trudność:(
18 sie 17:29
18 sie 17:34
Mila: Jesteś na studiach?
18 sie 17:37
lenka: Nie, ktoś mi podrzucił wskazówke tym, wiec się dzielę.
18 sie 17:51
Mila: Po pierwsze podałam Ci zapis przybliżęnia ( części ułamkowej)
√2 a to nie o to chodzi w tym
zadaniu.
Przykłady rozkładów:
| 3 | | 12 | | 7 | | 4 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| |
| 7 | | 28 | | 28 | | 28 | | 28 | | 4 | | 7 | | 28 | |
Dla ułamków typu
| 2 | |
| − gdzie n nieparzyste jest wzór |
| n | |
| 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| |
| n | | 1/2(n*(n+1) | | 1/2(n+1) | |
Jest też algorytm Fibbonacciego.
W Twoim zadaniu na razie nie wiem.
18 sie 17:58
Mila: Gdzie znalazłaś takie zadanie? ( zbiór, dział)
18 sie 18:10
lenka: A czy ktoś inny może pomoc?
18 sie 20:45
Saizou : a czasami ułamków egipskich nie stosuje się do liczb wymiernych, a √2 jest niewymierny
18 sie 20:49
b.: też mam takie wrażenie, ale pewien nie jestem
18 sie 20:51
Mila: Saizou, jest metoda − ale nie pamiętam.( z rozwinięcia szeregu potęgowego)
18 sie 20:53
Saizou : to już nie na moją głowę
18 sie 20:56
Mila: Może Godzio jest na bieżąco.
18 sie 21:00
Godzio:
Oj jeszcze nie
18 sie 21:05
b.: wg wiki: Ułamek egipski – to zapis liczby wymiernej dodatniej w postaci sumy różnych ułamków
zwykłych, mających jedność w liczniku i różne mianowniki (...).
to obliczenie do którego podałaś wygląda na użycie następującego algorytmu:
| | 1 | |
zawsze bierz możliwie największy ułamek postaci |
| , tak żeby suma częściowa nie |
| | n | |
przekroczyła
√2
zaczynamy od 1, potem mamy
√2−1 ≈ 0,41,
więc 1/2 byłoby za dużo, ale 1/3 jest ok, dalej
√2−1−1/3 ≈ 0,08088,
więc 1/12 = 0,833333... byłoby za duże, ale 1/13 ≈ 0.07692 jest ok, dalej
√2−1−1/3 − 1/13 ≈ 0.00395715211668 ≈ 1/252.7
więc 1/252 byłoby za duże, ale 1/253 jest ok, itd.
oczywiście rozkładów na takie ułamki jest dużo więcej, to nie jest jedyny...
18 sie 21:06