udowodnij
miłosz : Jak udowodnić, że iloczyn czterech kolejnych liczb całkowitych jest liczbą podzielną przez 24?
18 sie 14:36
rumpek: 6 * 4 = ... wnioskuj już sam
18 sie 14:38
miłosz : 2*3*2*2=24
18 sie 14:46
rumpek: | | n | |
Wykaż, że |
| (n3 − 2n2 − n + 2) jest liczbą całkowitą. To jest to samo zadanie. |
| | 24 | |
18 sie 14:50
miłosz : już teraz nic nie wiem , jak to ma być w końcu?
18 sie 14:56
ZKS:
Pomyśl chwilę co nam daje informacja że jest to iloczyn czterech kolejnych liczb całkowitych.
18 sie 14:58
miłosz : 24?
18 sie 15:00
ZKS:
A na przykład 120 nam nie może dać iloczyn czterech kolejnych liczb?
18 sie 15:02
miłosz : może
18 sie 15:03
miłosz : czyli jak mam to zapisać ostatecznie?
18 sie 15:03
rumpek: | n | | n(n2[n − 2] − [n − 2]) | | n(n2 − 1)(n − 2) | |
| (n3 − 2n2 − n + 2) = |
| = |
| = |
| 24 | | 24 | | 24 | |
| | (n − 2)(n − 1)n(n + 1) | |
= |
| |
| | 24 | |
Wczoraj napisałem ci, dlaczego trzy kolejne liczby są podzielne przez 6, zauważ teraz tu i tak
samo.
18 sie 15:04
ZKS:
To jak już wiesz co nam daje iloczyn czterech kolejnych liczb?
18 sie 15:04
miłosz : Ja tylko proszę o rozwiązanie mojego zadania które podałem , i sam sobie dojdę co z czego
18 sie 15:08
ZKS:
Skoro jest to iloczyn czterech kolejnych liczb to ta liczba na pewno jest podzielna przez 2 , 3
, 4 czyli 24.
18 sie 15:10
rumpek: nie ma gotowców
18 sie 15:10
Bogdan:
Warto odpowiedzieć na pytanie ZKS: "co nam daje informacja, że jest to iloczyn czterech
kolejnych liczb całkowitych".
Odpowiedź:
Wśród czterech kolejnych liczb całkowitych jest:
co najmniej jedna podzielna przez ... (oznaczmy ten dzielnik literką a)
i
co najmniej jedna podzielna przez ... (oznaczmy ten dzielnik literką b)
i
co najmniej jedna podzielna przez ... (oznaczmy ten dzielnik literką c)
a * b * c = ? i ta wartość kończy dowód.
18 sie 15:11
Bogdan:
Spóźniłem się, autor pytania sam udzielił odpowiedzi.
18 sie 15:12
miłosz : 2*3*2*2=24 ← czyli to jest dobrze?
18 sie 15:15
ZKS:
Przepraszam ale wymiękłem. Zobaczył co napisał Bogdan i wszystko zrozumiesz.
18 sie 15:15
ZKS:
Ale co jest dobrze zrozum że Ty musisz to udowodnić a nie jak napiszesz w odpowiedzi
2 * 3 * 2 * 2 = 24 i będzie git musisz przedstawić dowód i go opisać co z czego się bierze.
18 sie 15:19
ZKS:
Napisz tutaj jak byś napisał odpowiedź do tego zadania (patrz co napisał Bogdan i
rumpek).
18 sie 15:21
miłosz : no że jest to iloczyn 4 liczb w których jest jedna która dzieli się przez 4 a także dzieli się
przez 3 i 2 ponieważ znajduje się w tym też iloczyn trzech liczb czyli iloczyn 2*3*4 dzieli
się przez 24 , dobrze?
18 sie 15:23
ZKS:
18 sie 15:24
miłosz : naprawdę dobrze?
18 sie 15:26
miłosz : to świetnie
18 sie 15:26
lok:

πΩΩ
30 wrz 18:18
toja: W czterech kolejnych zawsze znajdzie się jedną podzielna przez trzy i wtedy spośród tych
pozostałych uformuje się taka która po rozkładzie na czynniki pierwsze wypluje trzy dwójki, ot
masz trzy dwójki i jedną trójkę zapewnioną co dowodzi podzielności
31 sie 20:22
:::: :
To:
''wtedy spośród tych pozostałych uformuje się taka która po rozkładzie na czynniki pierwsze
wypluje trzy dwójki ''
jest słabe i na razie tylko życzeniowe.
1 wrz 07:49
toja: okej, może trochę zbyt słabo się określiłem. Chodziło mi o fakt, że czynniki pierwsze 24 to 2,
2, 2 i 3,
teraz zależało mi na uwidocznieniu, że iloczyn czterech kolejnych liczb naturalnych zawsze
tworzy liczbę
z tymi czterema czynnikami, np.:
n = 1 −> 1*2*3*4 = 1 * 2 * 3 * 2 * 2
n = 2 −> 2*3*4*5 = 2 * 3 * 2 * 2 * ...
te czynniki zawsze są zawarte
11 wrz 20:53