system trójkowy
lenka: Jakie są trzy pierwsze cyfry rozwinięcia liczby √2 w systemie trójkowym?
Jest to liczba nieskonczona ,nieokresowa, nie wiem jak sobie z tym poradzic.
18 sie 14:19
Mila: dla √2≈1,414(10)=1,102(3)
dla √2≈1,4142(10)=1,102(3)
dla √2≈1,41421(10)=1,102(3)
spróbuj liczyc dalej może odkryjesz prawidłowość
18 sie 16:09
lenka: no ale Ty napisalas juz konkretne liczby w systemie trojkowym a ja nie mam pojecia skąd je
wziełas? Juz w pierwszym zapisie

jak do tego dochodzisz
18 sie 16:13
Mila: Myślałam, że umiesz zamieniać, mam napisać wszystko po kolei?
18 sie 16:32
Mila: √2≈1,414
część ułamkowa
0,414*3=1+ 0,242
0,242*3=0+ 0,726
0,726*3=2+0,178
można dalej liczyć, może będzie skończony zapis albo okresowy, ale proszą tylko o 3 cyfry
1,414(10)=1,102(3)
Jeśli masz pytania to jestem jeszcze na forum.
18 sie 16:40
lenka: Rozumiem! Dzięki.
18 sie 16:56
Mila:
18 sie 17:14
b.: > można dalej liczyć, może będzie skończony zapis albo okresowy
nie będzie, √2 jest niewymierny, więc ma nieskończone nieokresowe rozwinięcie
18 sie 20:48