trapez
Krzychu:

Dany jest trapez prostokątny w który wpisano okrąg. Moje pytania:
różowe A=α
1. Czy jak kąt ABC jest =α, to kąt EOF= α?
2. Czy promień okręgu dotyka bok CB i jest tam kąt prosty?
3. Czy kąt COB jest prosty?
4. Czy trójkąt COB jest przystający do BOG ?
5. Czy latawce BGOE i OFCE są podobne?
18 sie 13:56
Mila: ∡COB jest prosty.
∡C+∡B=180 kąty przy ramieniu trapezu
Punkt O leży na przecięciu dwusiecznych kątów wewnętrznych trapezu.
W ΔCOB:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∡C+ |
| ∡B= |
| (∡C+∡B)= |
| *180=900 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
∡COB =180−( |
| ∡C+ |
| ∡B)=900 |
| | 2 | | 2 | |
Warto zapamiętać − zestawach maturalnych bywa.
Resztę przemyśl.
Ponadto, zwyczajowo oznaczamy:
AB=a
DC=b
BC=c
AD=d
kąty
Przy wierzchołku A to kat α
−"− B to kąt β
−"− C to kąt γ
−"− D to kąt δ
Najczęściej wzory, odpowiedzi podawane do tych oznaczeń.
18 sie 15:23
Bogdan:

Odpowiedzi:
1. Tak.
2. Tak.
3. Tak.
4. Nie, |BO| ≠ |BC|
5. Tak.
18 sie 15:32
Bogdan:
Ponadto r2 = x*y
18 sie 15:33
Krzychu: w takim razie BOG jest przystający do BOE?
18 sie 15:38
Mila: Tak. (punkty styczności okręgu G i E są równo oddalone od wierzchołka B)
18 sie 16:04
Bogdan:
Przystające są trójkąty:
BOG i BOE
oraz
EOC i FOC
18 sie 16:33