Statystyka, oblicz sredni czas poswiecony na nauke wg danych z tabelki
dawid320: Statystyka, oblicz sredni czas poswiecony na nauke wg danych z tabelki
liczba uczniów 7 4 2 5 4 6
czas[h] 1 2 2,5 3 4 5
| | 7+4+2+5+4+6 | |
a= |
| |
| | 1+2+2,5+3+4+5 | |
18 sie 13:19
loitzl9006: źle.
| | 7*1 + 4*2 + 2*2.5 + 5*3 + 4*4 + 6*5 | |
powinno być a= |
| |
| | 7+4+2+5+4+6 | |
jak masz takie informacje to zawsze przypomnij sobie jak liczy się średnią ocen.
liczbą uczniów (załóżmy) jest liczba ocen
a czas jest rodzajem oceny
obliczanie idzie tym samym schematem.
18 sie 13:24
dawid320: Aha, rozumiem. To w takim razie wyszło a=2,89 i wtedy się zaokrągla czyli 2,9 tak?
18 sie 13:30
dawid320: A jak obliczyć medianę i dominantę czasu? Nie mogę tego pojąć wgl.
18 sie 13:34
dawid320: Wypisać wszystkie po kolei? 1(7},2(4) 2,5(2) 3(5) 4(4) 5(6), jest nie parzysto więc
U{3+4){2}=3,5 ?
18 sie 13:38
Aga1.: Dominanta, moda,modalna to wartość najczęściej występująca.
Tę tabelkę trzeba rozumieć tak.
Siedmiu uczniów uczyło się średnio 1h , i td.
Co można jeszcze rozpisać
1,1,1,1,1,1,1, 2,2,2,2;2,5; 2,5;3,3,3,3,3, 4,4,4,4,5,5,5,5,5,5
Która z tych liczb wyrażających czas nauki występuje najwięcej razy?
Mediana to wartość środkowa,
18 sie 13:45
Aga1.: Wszystkich liczb jest 28
28−2=26
26:2=13
Skreśl 13 liczb z lewej strony i 13 liczb z prawej strony.
Zostaną dwie w środku, jakie to liczby?
18 sie 13:49
Aga1.: Zrozumiałeś?
Dominanta, D=1
18 sie 13:56
dawid320: Właśnie mam problem z rozumowaniem tych tabelek.
Mediana w przypadku, gdy wyrazów tych jest nieparzysta ilość to 2 środkowe. A te 2 środkowe to
właśnie 3,3.
Dominanta 1 bo jest jej najwięcej.
Tak już trochę mi to objaśniłaś i jest lepiej, dziękuje
18 sie 14:09