Całka nieparzysta
Kabanos: Oblicz wartość średnią i wariancję zmiennej losowej o gęstości f(x) = 1/π(1+x2), x∊R.
Próbowałem zrobić to zadanie, miałem z nim małe problemy, poprosiłem o pomoc znajomego, on mi
odpisał, że:
I=−∞ do + ∞∫1/π(1+x2)dx = 0
Bo funkcja podcałkowa nieparzysta, bezwględnie jest rozbieżna, więc nie da się obliczyć E(X) i
D(X).
Moje pytanie, bo chyba przespałem ten wykład, jak rozpoznać funkcję nieparzystą i czy jeśli
granica byłaby, np. od 0 do +∞ to wynik też byłby 0?
18 sie 12:25
Aga1.: Funkcja f jest parzysta, bo f(−x)=f(x)
18 sie 12:34