zadanie na logikę :)
Emily: Jakby ktoś był tak uprzejmy i podpowiedział jak się do tego zabrać, zawsze mam problem z
napisaniem sobie wzoru.
Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 11. Jeśli na końcu tej liczby dopiszemy 7, to otrzymamy
liczbę większą od danej o 511. Wyznacz liczbę dwucyfrową.
18 sie 08:28
Artur z miasta Neptuna:
Liczba dwucyfrowa: x y = 10*x + y // zapis x y nie oznacza x*y
x y 7 = 100*x + 10*y +7
tworzysz uklad:
x + y = 11
10*x + y + 511 = 100*x + 10*y + 7
18 sie 08:57
Artur z miasta Neptuna:
Lub ... jezeli to by bylo zadanie maturalne zamkniete ... moglbys kombinowac roznica cyfr
jednosci wynosi jeden czyli 7−y=1 czyli y=6 ... roznica dziesiatek rowna sie jeden czyli y−x=1
czyli x=5
Sprawdzamy: 567−56 = 511 oraz 5+6=11 ... wiec sie zgadza ... szybciej ale latwiej o pomylke
18 sie 09:07
Emily: dzięki ponownie, życie mi ratujesz

niech Ci bóg w (dzieciach) wynagrodzi ... albo w czym
tylko sobie zapragniesz,
obliczyłam pierwszym sposobem, najważniejsze że rozumiem co i jak.
18 sie 09:46
18 sie 09:48
Emily: hehe.... faceci

a więc życzę zawsze udanych połowów
18 sie 09:53
Artur z miasta Neptuna:
Wystarczy że wujkiem jestem i nie wytrzymuję 5minutowej syreny młodego

Na co mi takich tuzin lub więcej

Jakich połowów ... to mam siedzieć wygodnie i czekać, aż same się złowią
18 sie 10:15
Aga1.: DziałajArtur.
Z ekranu nie wskoczą Ci do łóżka.
18 sie 13:53