Prawdopodobienstwo-zadanie
ertyui: Prawdopodobienstwo−zadania.
Cholera, nie mogę rozkminić tych zadań z prawdopodobieństwa...

1.Rzucamy trzy razy monetą , Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia
a)dokładnie 2 razy orła
b)co najmniej 2 razy reszki
c)wyrzucenia kolejno reszki orła,orła
2.Rzucamy dwa razy kostka sześcienna do gry. Oblicz prawdopodobieństwo
a)zdarzenia A,żeza drugim razem wypadła parzysta liczba oczek
b)zdarzenia B,ze iloczyn liczb wyrzuconych oczek jest liczba mniejsza o 18
| | 1 | | 1 | |
3.Zdarzenia A i B sa zdarzeniami przestrzennymi Ω. Wiedzac ,ze P(A') = |
| , P(B')= |
| |
| | 4 | | 3 | |
| | 7 | |
oraz P (A∪B) = |
| , oblicz P(A), P(B), P(A∩B) |
| | 12 | |
Jesli ktos ma checi,czas niech mi rozpisze zadanie aby wytlumaczyc jak to sie robi, nie chce
tylko przepisac, ale i zalezy mi mocno aby to zrozumiec
18 sie 08:17
ertyui: 4. W szkolnej stolowce na obiad oferuje sie jako danie podstawowe do wyboru pierogii gulasz, a
na deser do wyboru kompot , owoce lub lody. Oblicz prawdopodobienstwo
−zdarzenia A,ze uczen wybral gulasz i kompot
−zdarzenia B,ze uczen wybral pierogi i nie wybral owocow..
18 sie 08:19
Artur z miasta Neptuna:
1)
jaka jest moc Ω

odpowiedź: 2*2*2 = 2
3 = 8 ... dlaczego

bo w pierwszy rzucie może być
orzeł lub reszka (dwie możliwości) tak samo w drugim i trzecim.
a) jaka jest moc zdarzenia A

3. Dlaczego?
Bo tylko sytuacje ROO, ORO, OOR sprzyjają temuż zdarzeniu
b) jaka jest moc zdarzenia B

4. Dlaczego?
Bo tylko sytuacje ORR, ROR, RRO i RRR sprzyjają temuż zdarzeniu
c) jaka jest moc zdarzenia C

1. Dlaczego?
Bo tylko jedna sytuacja ROO odpowiada temu zdarzeniu.
18 sie 09:16
Aga1.: Zad.4.
IΩI=2*3 najpierw wybiera danie podstawowe− ma 2 możliwości i deser− ma 3 możliwości.
IAI=1*1=1
IBI=1*2=2
18 sie 09:26
Buuu:
Postaram się robić bez wzorów, bo wy podstawowi naturzyści ich znać nie musicie.
Ad. 1.
Rzucamy trzy razy monetą, czyli rzucamy raz
i drugi raz
i trzeci raz. W każdym z
rzutów mamy dwie możliwości, a spójnik
i oznacza mnożenie, czyli:
|Ω| = 2 * 2 * 2 = 8
a) Musi wypaść dokładnie dwa razy orzeł, czyli A = {OOR, ROO, ORO} zatem |A| = 3
b) Co najmniej dwie reszki, czyli A = {RRR, RRO, ROR, ORR} zatem |A| = 4
| | |A| | | 4 | |
P(A) = |
| = |
| = 0,5 |
| | |Ω| | | 8 | |
c) pomyśl sam jak wygląda zbiór A i jaką ma moc

Ad. 2.
W każdym rzucie mamy 6 możliwości, czyli |Ω| = 6 * 6 = 36
a) Wyniki rzutów są niezależne od siebie, to znaczy, że liczba oczek w pierwszym rzucie nie ma
wpływu na wynik drugiego rzutu, zatem |Ω
a| = 6, a na kostce co druga liczba jest parzysta,
więc |A| = 3.
P(A) = ...
b) Wypiszmy wszystkie sprzyjające możliwości (przy czym gdy w pierwszym rzucie wypadnie 6, a w
drugim 1 jest osobnym zdarzeniem do wypadnięcia w pierwszym 1, a w drugim 6) A = {6*1, 6*2,
5*1, 5*2, 5*3, 4*1, 4*2, 4*3, 4*4, 3*1, 3*2, 3*3, 3*4, 3*5, 2*1, 2*2, 2*3, 2*4, 2*5, 2*6, 1*1,
1*2, 1*3, 1*4, 1*5, 1*6} |A| = 26
P(A) = ....
Ad. 3.
Przestrzeń Ω zawiera wszystkie możliwe zdarzenia, zatem P(Ω) = 1. Znak
' /prim/ oznacza
zdarzenie przeciwne. Prawdopodobieństwo tego że coś się zdarzy oraz że się nie zdarzy wynosi
1, bo wyczerpuje to wszystkie możliwości. Zatem P(A) + P(A') = 1. Zatem:
P(A) = 1 − P(A') =
34 =
912
P(B) = /analogicznie/ =
812
P(A∪uB) = P(A) + P(B) − P(A∩B). Część wspólną (A∩B) Odejmuje się dlatego, że znajduje się ona w
P(A), bo zbiór A zawiera część wspólną, oraz w P(B) z tego samego powodu i nie wolno jej(A∩B)
liczyć dwa razy. Przekształć wzór do:
P(A∩B) = .... i oblicz.
Ad. 4.
p − niech oznacza danie główne
d − niech oznacza deser
a) najpierw należy obliczyć prawdopodobieństwo zdarzeń elementarnych, czyli wybrania gulaszu
| | |p| | | 1 | |
P(p) = |
| = |
| oraz wybaranie kompotu P(d) = .... . Zauważ, że uczeń wybiera |
| | |Ωp| | | 2 | |
danie podstawowe
i deser, czyli prawdopodobieństwa należy pomnożyć aby otrzymać
prawdopodobieństwo całkowite.
b) Jak wyżej, należy zwrócić uwagę na na to, że nie wybranie owoców oznacza wybranie kompotu
lub lodów, czyli |d| = 2
18 sie 09:44
loitzl9006: do trzeciego podpowiem rysunkiem (może komuś się przyda):
http://imageshack.us/photo/my-images/204/zbiory.png/
Wyjaśnienie:
Ω to jest absolutnie cała przestrzeń zdarzeń elementarnych, więc to nam gwarantuje P(Ω)=1
(zdarzenie pewne)
P(Ω)=1
P(A')−prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia przeciwnego do zdarzenia A (wszystko tylko nie A)
P(B')−zdarzenie przeciwne do zdarzenia B (wszystko tylko nie B)
P(A∪B)−suma zdarzeń A i B
P(A∩B)−część wspólna zdarzeń A i B
P(A)−zdarzenie A
P(B)−zdarzenie B
P(A\B)−zdarzenie takie, które spełnia warunek A lecz nie spełnia warunku B
P(B\A)−zdarzenie takie, które spełnia warunek B lecz nie spełnia warunku A
Zachodzą własności:
P(A)+P(A')+P(Ω)=1 (jest w tablicach)
P(B)+P(B')+P(Ω)=1
P(A\B)+P(B)=P(A∪B)
P(A\B)+P(B\A)=P(A∪B)−P(A∩B)
P(A)+P(B)=P(A∪B)−P(A∩B) (też jest w tablicach)
to wszystko wynika z rysunków
pewnie jeszcze jakieś sobie można wykminić patrząc na rysunki
to praktycznie wszystko co trzeba wiedzieć przy rozw. tego typu zadań jak trzecie
18 sie 09:52
Artur z miasta Neptuna:
raczej miało być:
P(A)+P(A')=P(Ω)=1
tak samo linijkę niżej
18 sie 10:17
loitzl9006: tak rzeczywiście, mój błąd.
18 sie 10:35
ertyui: Kurcze.. niesamowite, bardzo Wam dziekuje ze znajdujecie checi i czas na to wszystko

rozumiem wszystko przeanalizowalam sobie wiec git
18 sie 15:30
ertyui: Kurcze.. niesamowite, bardzo Wam dziekuje ze znajdujecie checi i czas na to wszystko

rozumiem wszystko przeanalizowalam sobie wiec git
18 sie 15:37