rozkład wielomianu na czynniki
pytanie1194:
w(x)=4x5−6x4−10x3=
=2x3(2x2−3x−5)
Δ=(−3)2−4*2*(−5)=9+40=49
√Δ=7
x1=3−72*2=−44=−1
x2=3+74=104=224=212
stąd
w(x)=4x5−6x4−10x3=
=2x3(x+1)(x−2,5)
czy to jest dobrze?
bo spotkałam się też niedawno z takim obliczeniem :
w(x)=4x5−6x4−10x3=
=2x3(2x2−3x−5)
Δ = 9 + 40 = 49
√Δ = 7
x1 = 3 − 72 = −42 = −2
x2 = 3 + 72 = 102 = 5
W(x) = 2x3 * 2(x + 2)(x − 5)
W(x) = 4x3(x + 2)(x − 5)
jeżeli 2 zapis jest właściwszy, mogłabym prosić o wyjaśnienie? bo nie bardzo rozumiem
18 sie 01:30
ICSP: oczywiście zapis drugi jest poprawny.
18 sie 01:37
ICSP: Dlaczego ?
Wynika to z złego przekształcenia funkcji kwadratowej z postaci ogólnej do postaci iloczynowej.
postać ogólna :
ax2 + bx + c
postać iloczynowa :
a(x−x1)(x−x2)
twój przykład :
2x2 − 3x − 5
Δ = 49 ⇒ √Δ = 7
x1 = −1
x2 = 2,5
postać iloczynowa :
2(x+1)(x−2,5)
można również tak :
2x2 − 3x − 5 = 2x2 + 2x − 5x − 5 = 2x(x+1) − 5(x+1) = (2x−5)(x+1)
18 sie 01:41
pytanie1194: dziekuję

nie wiem dlaczego wczoraj tego nie zauwzyłam
18 sie 08:27
ICSP:
18 sie 12:32
pytanie1194: dzisiaj* w sumie ; D

serdecznie dziękuję
18 sie 15:33