dobrze ??
miłosz :
Wykaż,
że jeżeli p jest liczbą pierwszą większą od 3 to p
2 przy dzieleniu przez 24 daje resztę 1
Zrobiłem to tak:
(6k+1)
2=24 +1
| | 24 | |
36k2+12k+1= |
| +1 |
| | 36k2+12k+1 | |
17 sie 23:41
Maslanek: Błąd w zapisie:
(6k+1)
2=24x+1
A skąd się wzięła druga linijka to już niebo
17 sie 23:44
miłosz : no przecież L=P
17 sie 23:45
miłosz : sory
17 sie 23:47
Maslanek: No chyba nie...
17 sie 23:47
miłosz : 36k2+12k+1=24x+1 i co daliij?
17 sie 23:47
miłosz : 6(6k2+2k)+1=24x+1 ← doszedłem do tego i co dalej?
17 sie 23:49
miłosz : ?
17 sie 23:58
AC:
p>3 to p musi być nieparzystą
p=2k−1
p2 − 1= 4(k2 −k)
ale z MTF k2 == k mod 2 ⇒ 2 | k2 −k ⇒ 8 | p2 − 1
również z MTF p2 == 1 mod 3 ⇒ 3 | p2 − 1
stąd 24 | p2 − 1
cnw
18 sie 00:49
miłosz : fajnie, ale ja chce z tego dojść do końca,poza tym nie wiem co to jest "mod"
Wykaż,
że jeżeli p jest liczbą pierwszą większą od 3 to p2 przy dzieleniu przez 24 daje resztę 1
Doszedłem do tego→ 6(6k2+2k)+1=24x+1 , co dalej?
18 sie 10:33
miłosz : ?
18 sie 11:38
miłosz : ?
18 sie 12:39
Amaz:
p2 = 24x+1
p2−1 = 24x
(p−1)(p+1) = 24x
Wystarczy więc pokazać, że (p−1)(p+1) jest podzielne przez 3 i przez 8. Ta liczba jest
podzielna przez 3. Ponieważ przez 3 nie dzieli się liczba p, zatem 3|(p−1) albo 3|(p+1).
Jeśli chodzi o podzielność przez 8, bierzemy pod uwagę fakt, że p jest nieparzyste, więc jest
postaci: p = 4k+1 albo p = 4k+3, gdzie k jest całkowite. W pierwszym przypadku:
p2−1 = 8k(2k+1), zatem 8|(p2−1)
W drugim przypadku mamy:
p2−1 = 8(2k+1)(k+1), a więc również 8|(p2−1).
Stąd jeśli p>3 i jest liczbą pierwszą, dzielenie p2 przez 24 daje resztę 1.
18 sie 14:24